Siseministeeriumi usuasjade osakonna nõunik Ringo Ringvee ei toeta mõtet, et kirikutes võiks praegu jumalateenistustele kehtestatud piiranguid leevendada, ning rõhutab, et kui pühakodadesse hakkaksid kogunema suured rahvahulgad, tuleb teha otsus kirikute uksed üldse sulgeda: „Kas see on nagu lahendus, mida tahaks proovida?“ Tema hinnangul ei vasta reeglitele ka jumalateenistuste salvestused, kus osaleb mitmeid inimesi.

Pühapäevases raadiosaates „Kirikuelu“ intervjueeritud Ringvee on enda sõnul jälginud viimastel nädalatel üsna tähelepanelikult Kreekat, kus on trahvitud keelust hoolimata jumalateenistusele tulnud inimesi ja preestreid.

„Eriolukorra ajal on selgeks saanud, et meil on tegelikult väga hästi toimiv naabrivalve. Kui selliseid kogunemisi nähakse, siis nendest ka teatatakse ja nendesse ka sekkutakse,“ märkis Ringvee.

Nõuniku sõnul on kirikud jumalateenistuste välisel ajal avatud üksikutele palvetajatele, kuid kui kogunema hakkaksid suuremad inimhulgad, tuleb paraku meetmeid kitsamaks keerata ja tulebki tõenäoliselt uksed kinni panna.

Küsimusele, kas jumalateenistuse salvestamiseks võib kirikuhoones viibida mitmeid inimesi (vaimulikud, lauljad, tehniline personal), vastas Ringvee: „Ma ausalt öeldes ütlen, et niimoodi ei või.“

Ühel teenistusel, mida veebis üle kanti, viibis 13 preestrit. „See on murettekitav,“ nentis Ringvee.

Kommenteerides Karja koguduse õpetaja ja portaali Meie Kirik peatoimetaja Veiko Vihuri seisukohta, et teatud nõudeid järgides saaks jumalateenistusi pidada koguduse osalusel, ütles Ringvee, et kui probleemid tekivad, tulebki uksed kinni panna, nii nagu seda Itaalias tehti – seal on kirikute uksed kogu aeg kinni.

„Kas see on nagu lahendus, mida tahaks proovida?“ küsis Ringvee ja lisas:

„Paljud asjad, mis on teoorias võimalikud, siis need praktikas võimalikud ei ole. Kas me kujutame ette, et inimesed tulevad kirikuhoonesse, seal on ruudukesed maha märgitud, kus nad seisavad, ja siis nad organiseeritult tulevad ja seisavad seal ja organiseeritult lähevad välja. Kes hakkab selle eest vastutama?“

Saatejuht Meelis Süld tõdes, et poes on ruudukesed maas, kuid nentis, et jumalateenistused kestavad kauem kui poekäik.

„Viirustele ja muudele nähtustele on usutraditsioonide dogmad sellised, mis eriti korda ei lähe,“ ütles Ringvee lõpetuseks.

Sama saate esimeses pooles kõneles kirikuõpetaja Veiko Vihuri, kelle sõnumiks oli, et otsustajad peavad mõistma kirikute eripära.

Foto: Pöide kiriku uks (V. Vihuri)

Loe lisaks: Tähelepanekuid usuelu piirangutest