Moskva patriarhaadi Eesti õigeusukiriku juht metropoliit Eugeni jääb enda sõnul edasi kirikupeaks, isegi kui peab elamisloa pikendamata jätmise tõttu riigist lahkuma.

«Mina jään edasi kirikupeaks. Mind pole keegi kohalt maha võtnud. Mind valis kirikukogu, kus on esindajad kõikidest kogudustest. Just see institutsioon peab otsustama, kas ma võin siin edasi teenida. Ma lahkun, aga samal ajal ma jään,» vahendab ERR metropoliit Eugeni sõnu.

Siseminister Lauri Läänemets (SDE) soovitas Moskva patriarhaadi Eesti õigeusukirikul leida endale uus juht, kes hingaks ülejäänud ühiskonnaga samas rütmis.

«Seeläbi [s.t metropoliidi elamisluba mitte pikendades, toim] ei ürita Eesti riik kuidagi sekkuda siinse Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku siseasjadesse. Kirikul on kõik vabadused jätkata oma tavapärast tegevust. Kindlasti ei sekku riik uue kirikujuhi valimistesse. See lihtsalt on usuvabadust austavas õigusriigis välistatud. Küll aga avaneb kirikul võimalus leida uueks juhiks inimene, kes jagab meie väärtusruumi ning hingab ülejäänud Eesti ühiskonnaga samas rütmis,» ütles Läänemets 18. jaanuaril valitsuse pressikonverentsil.

Metropoliit Eugeni peab väljasaatmist tema vastu suunatud poliitiliseks otsuseks ning on esitanud sellele oma vastuväited, nagu kord ette näeb. Kui neid ei arvestata, peab ta Eestist lahkuma 6. veebruariks.

Moskva patriarhaadi Eesti õigeusukiriku erakorraline täiskogu esitas 30. jaanuaril palve pikendada netropoliit Eugeni elamisluba ning tõstis esile kirikupea vastutustundlikku käitumist.