Ukraina võimud on võtnud tõsiselt sihikule kevadel Moskva patriarhaadiga kanoonilised sidemed katkestanud Ukraina Õigeusu Kiriku. USA jälgib asjade kulgu ja meenutab vajadust austada usuvabadust ning järgida rahvusvahelist õigust.

Ukraina eriteenistused on viimasel ajal korraldanud mitmeid läbiotsimisi Ukraina Õigeusu Kirikuga seotud kloostrites ja asutustes leidmaks kompromiteerivaid materjale seotuse kohta Venemaaga.

Näiteks 25. novembri hommikul tungisid automaatidega relvastatud eriteenistuste töötajad Tšernivtsi metropoliit Meleti (kes on ühtlasi UÕK välissuhete osakonna juht) residentsi, lõid valjult lõuates maha kõik uksed, purustasid klaasid ja kamandasid pidžaamas metropoliidi põrandale pikali. Järgnes kümme tundi kestnud läbiotsimine.

Eraviisiliselt öeldi metropoliidile: «Kui te soovite, et sellist tsirkust enam ei oleks ja te saaksite rahus edasi elada, minge üle [riiklikult toetatud] Ukraina õigeusukirikusse.»

Meenutagem, et Ukrainas tegutseb kaks õigeusukirikut – õigeusumaailmas üldiselt tunnustatud Ukraina Õigeusu Kirik, mis kuulus käesoleva aasta maikuuni Moskva patriarhaadi koosseisu, ning Konstantinoopoli patriarhilt 2019. aastal autokefaalia saanud uus õigeusukirik, mida valdav osa õigeusumaailmast ei tunnusta, kuid mis naudib Ukraina võimude toetust.

Ukraina julgeolekunõukogu on seni kehtestanud viis aastat kehtivad majandustegevusega seotud sanktsioonid üheksale õigeusu vaimulikule, kellest mõned on Vene Õigeusu Kiriku hierarhid ja tegutsevad okupeeritud territooriumil.

Need on diakon Vadim Novinski, Kiievi-Petšerski suurkloostri ülem metropoliit Pavel, Simferoopoli ja Krimmi metropoliit Lazar, UÕK sinodi poolt ametist vabastanud metropoliit Jelissei ja piiskop Jossif, Koktebeli piiskop Agathon, Feodossija metropoliit Platon, Simferoopoli diötseesi vikaarpiiskop Kalinnik, Džankoi piiskop Aleksi ja Rovenki peapiiskop Arkadi.

President Vladimir Zelenski sõnul tagatakse kõnealuste sammudega Ukraina vaimne sõltumatus.

«Ja see pole veel kõik. Samme tuleb veelgi. Ukraina ei peatu enam kunagi poolel teel,» hoiatas Zelenski.

5. detsembril väljendas Valge Maja rahvusliku julgeolekunõukogu strateegilise kommunikatsiooni koordinaator John Kirby lootust, et Ukraina võimud austavad usuvabadust.

«Loomulikult jälgime olukorra arengut UÕK ümber ja Ukraina sanktsioone selle kiriku liikmete vastu, kes on astunud samme Venemaa sõjalise agressiooni toetamiseks. President Zelenski tuletas meelde usuvabaduse põhimõtteid ja me eeldame, et Ukraina tegevus on kooskõlas rahvusvahelise õigusega, mis kaitseb usu- või veendumusvabadust,» ütles Kirby.

Ukraina Õigeusu Kiriku kantsler metropoliit Antoni rõhutas oma pöördumises, et Ukraina konstitutsioon tagab usuvabaduse ning et fabritseeritud süüdistused ja meedia surve kompromiteerimaks Ukraina hierarhe ei ole kooskõlas demokraatliku ja euroopaliku õigusriigiga, mistõttu kirikul on õigus kasutada enda kaitseks kõiki seadusandlikke vahendeid.

Samas kutsus ta UÕK liikmeid üles olema oma isamaa ustavad kodanikud, austama ja täitma kõiki selle seadusi, mis ei ole vastuolus Jumala käskudega, ja tegema kõikvõimaliku oma riigi hüvanguks ja kaitseks.