Valitsuse teatel saab alates esmaspäevast, 3. maist, taas avalikke jumalateenistusi pidada. Seejuures seatakse tingimuseks 25 protsendilise täituvuse piirang. Kristlaste jaoks algab nädal aga pühapäevaga ning pealegi langeb tänavu 2. maile õigeusu ülestõusmispüha.

Seetõttu pöördus Eesti Kirikute Nõukogu president, EELK emeriitpeapiiskop Andres Põder valitsuse poole palvega lubada avalikke jumalateenistusi pidada juba alates 2. maist.

«Oluline on esile tõsta aga ka seda, et õigeusklike kalendris on käesoleval aastal 2. mai ülestõusmispüha – kirikuaasta suurim püha – ning avalike jumalateenistuste taasvõimaldamine alates 2. maist võimaldaks seda püha, loomulikult järgides kõiki sellega seonduvaid piiranguid ja meetmeid, pühakodades toimuvatel jumalateenistustel väärikalt tähistada,» kirjutas Andres Põder.

Peapiiskop Urmas Viilma hinnangul ei tohiks täituvuse piirang valmistada suuremale osale kogudustest probleeme.

«Tingimuseks on 25% täituvuse piirang, mis suures osas EELK kirikuhoonetes tavapühapäevadel kindlasti probleeme ei tekita. Mõnes linnakoguduses, samuti väiksema kirikuhoone või palveruumiga kogudustes tuleb siiski selle nõue puhul inimeste arvu mõne kirikupüha või ametitalituse puhul piirata. Samuti tuleb jälgida, et piirang ei saa ületatud kogudusemajas või väiksemas kabelis toimuvate jumalateenistuste ja ürituste puhul. Samuti peavad kõik tegevused lõppema hiljemalt kell 21.00,» kirjutas Viilma Facebookis.

«Välistingimustes toimuvatel jumalateenistustel ja muudel üritustel tuleb hakata piirama inimeste arvu alates 150 osaleja arvu täitumisest ning inimesed peavad olema 10-liikmelistes gruppides. Kui see piirang jääb kehtima ka juunikuus, tuleb kalmistupüha jumalateenistustel sellest regulatsioonist lähtuda. Sinna on aga veel aega ja loodetavasti on viirus taandunud ja reeglid selleks ajaks leevenenud veelgi.»