Politsei katkestas pühapäeval, 11. aprillil, Espoo linnaväljakul korraldatud tänavajumalateenistuse ning viis endaga kaasa kaks Espoo Kodukiriku pastorit. Kogudus kuulub Soome Baptistikirikusse.

Kohal viibis ligikaudu 35 koguduseliiget. Kuna kogudusel puuduvad oma ruumid, on seni kasutatud väljakuäärset restorani. Kuna aga koroonapiirangute tõttu on restoranid suletud, peeti nüüd juba viiendat pühapäeva järjest jumalateenistust väljakul.

Lõuna-Soome piirkonnavalitsuse teatel on küll avalike koosolekute pidamine piiratud, seda ka välitingimustes, kuid asjakohane õigusakt ei puuduta jumalateenistusi.

Politsei väitel ei hoidnud osalejad teineteisega turvalist vahemaad, kuid teisalt nõudsid nad ka väikeste lastega perekonnaliikmete üksteisest eraldamist.

Alles pärast seda, kui politsei ähvardas osalejaid ära viia, võtsid inimesed üksteisel käest kinni. Politseile jõuga vastu ei hakatud.

Koguduse juht Tommi Matikka rõhutab, et Soome põhiseadus kinnitab jumalateenistuse puutumatust.

Kogudus kavatseb jumalateenistuse pidada ka järgmisel pühapäeval. Sel korral on sündmus seadusekohaselt eelnevalt registreeritud, sest oodata on enam kui 200 osalejat.

Täiendus.

Politsei ei luba Espoo Kodukiriku 18. aprilli avalikul jumalateenistusel osaleda rohkem kui kuuel inimesel. Eriolukorra tõttu ei saa politsei otsuse peale kaevata. Koguduse esindajad ei nõustu politsei seadusetõlgendusega, kuid kuuletuvad piirangule ning jätkavad avalike jumalateenistustega, piirdudes lubatud osalejate hulgaga. Teised koguduseliikmed saavad jumalateenistust jälgida interneti vahendusel.

Vaata lähemalt videost.