Politseiriigi vastu korraldatud protestidest osa võtnud Elvis Braueri väitel hoidis politsei teda möödunud pühapäeval Vabaduse väljakul ilma aluseta 40 minutit politseiautos. Eesti Vabariigi politseiametnik nimelt leidis, et oma põhiseaduslikku õigust rahumeelselt kasutanud mees «korraldab siin juba mitu päeva järjest paska». Politseinikud olevat üritanud n-ö leida paragrahvi, et saada ettekääne Braueri kinnipidamiseks.

Video Elvis Braueri kinninabimisest on sotsiaalmeedias kogunud juba üle saja tuhande vaatamise.

Intsident sai alguse sellest, et koos sõpradega platsilt lahkumas olnud Elvist kutsus appi üks lapsevankri ja kahe lapsega naisterahvas, keda ajasid taga mitu politseinikku. Brauer ei teadnud, mida naine oli öelnud või teinud, ent vastas appikutsele ja läks asja uurima.

Üsna kiiresti leidis mees end politseinikest ümbritsetuna ja politseiautosse toimetatuna. Videost on näha, et mees säilitas rahu ja ei hakanud vastu. Braueri väitel sai kinnipidamisel kannatada tema jope ja väänati välja tema vasak õlg.

«Autos lasti mul 40 minutit istuda, esialgu pimedas kongis. … Tegelikult neile minu isik tundub et oli juba teada, sest politseiametnik ütles kohe autos teistele: «Seda Elvist me oleme juba kolm-neli päeva jälginud ja» – tsiteerin: «korraldab siin mitu päeva järjest paska juba»,» rääkis Elvis Brauer Objektiivile ja lisas:

«Minu «pasa korraldamine» on siis see, et ma olen iga päev kell üksteist tulnud siia ja seisnud kella kolmeni rahulikult ja pidanud erinevaid diskussioone ja debatte mõttekaaslastega.»

«Nagu seal [kongis] kõlanud jutust võis aru saada, siis üritati mõelda välja või leida mingit alust, millega mulle kas siis süüteoakti või midagi koostada, mida ei õnnestunud teha. Tuli välja ka, et mu taust on puhas – neile suureks üllatuseks mõistagi. Peale seda siis paluti helistada terviseametisse, et kutsuge terviseamet kohale, et saab terviseameti menetluse. Et äkki sealt pidi siis olema potentsiaalne ohuallikas. Aga terviseamet ka vist sellele kutsele ei vastanud, nagu ma aru sain,» rääkis Brauer.

Kuna «paragrahvi» ei suudetud leida, lasti Elvis Braueril minna.

Mees kavatseb pärast juristidega konsulteerimist ette võtta kohtutee.

«Selline politseivõimu kuritarvitamine ja omavoliline tegutsemine ja juba näha, et vägivaldne meelestatus kohale saabudes ei ole aktsepteeritav. See näitab meile selgelt, millises suunas me praegu liigume ja see ei ole suund – iga inimene peab seda mõistma – see ei ole suund, kuhu me tahame liikuda,» ütles Brauer kokkuvõtteks.

Vaata lähemalt Objektiivi videost.