Soome politseil on kulunud juba rohkem kui aasta, et selgitada välja, kas rahvasaadik Päivi Räsäneni osutused Piiblile õpetusele seksuaalsusest ja abielust kujutavad endast vaenuõhutamist. Esinemise puhul telesaates «Yökylässä Maria Veitola» leitakse, et uurimine tuleks ära lõpetada, veel kahes asjas on valminud uurimise kokkuvõte.

«Oletan, et neil on nüüdseks saade läbi vaadatud,» vahendab Soome rahvusringhääling Räsäneni kommentaari.

«Politsei on nüüd siis juba kaks korda öelnud, et minu väljaütlemised Maria Veitola saates «Yökylä» ei anna põhjust kriminaaluurimiseks. Peaprokuröril on siiski veel võimalus anda korraldus eeluurimist jätkata. Kolmes muus juhtumis (säuts, brošüür ja Ruben Stilleri raadiosaade) asja veel uuritakse. Viienda uurimistaotluse (blogi «Keisril pole riideid») puhul otsustas politsei, et eeluurimist ei algatata,» kirjutas Räsänen Facebookis.

«Kõigi nende keskmes on küsimus, kas Soomes saab Piibli ja kristlike kirikute klassikaliste õpetuste põhjal oma veendumusi esile tuua ja väljendada. Sellepärast ma seisan oma sõnade taga,» lisas ta.

2004.aastal ilmus Räsänenilt brošüür «Ta lõi nad meheks ja naiseks», milles käsitletakse kristlikku arusaama homoseksuaalsetest suhetest ja abielust. Kuna seoses sellega esitati aastaid hiljem kuriteoteade, pidi politsei materjaliga tutvuma ja leidis, et põhjust kriminaalasja alustada ei ole.

Teisiti arvas aga peaprokurör, kes andis politseile korralduse alustada eeluurimist. Nüüd on politseil valminud uurimisest kokkuvõte, mis saadetakse prokurörile, kes peab otsustama, kas alustada kriminaalmenetlust.

Samuti on politsei esitanud oma seisukoha Ruben Stilleri raadiosaate osas.

Telesaate «Yökylässä Maria Veitola» osas soovib politsei uurimist mitte jätkata.

Uurimine jätkub aga seoses Räsäneni ühismeedia postitustega, kus ta kritiseeris Soome luteri kirikuvalitsuse toetust Helsingi homofestivalile.