Kolmapäeval lükati riigikogus teisel lugemisel tagasi abielureferendumi eelnõu. Veel teisipäeva õhtul olid hääled selle läbiminekuks koos, ent seoses Keskerakonna sooviga koalitsioonist lahkuda jäid eelnõud toetama vaid EKRE saadikud ja osa Isamaa fraktsiooni liikmetest. Eelnõu poolt hääletas 26 ja vastu 49 saadikut.

See tähendab, et pikalt plaanitud rahvahääletus abielu küsimuses jääb ära. Küll aga on päevakorda tõusmas kooseluseaduse lõplik läbisurumine.

Ametist lahkuv peaminister ja Keskerakonna juht Jüri Ratas teatas kolmapäeval, et Eesti ühiskonnas on selgus, et kooseluseaduse rakendusaktid tuleb vastu võtta.

«Ma arvan, et me oleme liikunud tegelikult edasi, meie küpsus ühiskonnas selle osas ja ka poliitikute seas, et tegelikult kõik perekonnamudelid, erinevad perekonnamudelid peavad olema Eesti ühiskonnas kaitstud,» rääkis Jüri Ratas ETVs.

Kooseluseadus võeti poolikul kujul vastu 2014. aastal, ent toona jäid vastu võtmata rakendusaktid, mis vajanuksid vähemalt 51 saadiku toetust.

Nii erinevad poliitikud kui poliitikavaatlejad ennustavad, et uue, liberaalse võimuliidu ajal võetakse kooseluseaduse rakendumiseks vajalikud sätted vastu.