Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimehe Martin Helme hinnangul taandus võimuliidu lagunemine tegelikult traditsioonilise abielu kaitsmisele, millega Keskerakonna juhtkond ja fraktsioon ei suutnud kaasa tulla. Helme sõnul algab nüüd «liberaalse rullimise ajastu» ja EKRE ei suuda opositsioonis olles kõike seda ära hoida, mida suudeti teha valitsuses.

«Selge on see, et nende [Keskerakonna] liberaalsed instinktid said jagu nende antud lubaduste jõust. Kui nad ikkagi seisid silmitsi sellega, et nad peavad toetama traditsioonilise abielu kaitseks ettenähtud rahvahääletust, siis seda liigutust selle erakonna saadikud ja juhtkond ei suutnud riigikogus ära teha,» rääkis Martin Helme videousutluses.

«Tegelikult taandub kõik sellele samale abielureferendumi küsimusele, et kuude kaupa alates suvest saadik on tegelikult Keskerakond avaldanud väga jõulist survet meie erakonnale, et me loobuks referendumist, et me teeksime referendumil mingi teise küsimuse; on rääkinud, et nende fraktsioonist ei tule hääled kokku.»

Helme juhtis tähelepanu asjaolule, et 90 protsenti Keskerakonna valijatest toetab abielu jäämist mehe ja naise vaheliseks liiduks.

«Mida muidugi on vaja endale tunnistada, on see, et algab liberaalse rullimise ajastu nüüd,» ennustas opositsiooni siirduva EKRE juht ja lisas:

«Mis muidugi teeb muret või milles me peame valmistuma suureks võitluseks, on see, et Euroopa Liidust on tulemas uued immigratsioonireeglid, kvoodid, ühised jagamised, ühine asüülipoliitika, et see [s.t loodav] koalitsioon suure tõenäosusega teeb ära kooseluseaduse rakendusaktid ja suure tõenäosusega teeb ära vihakõneseaduse.»