Riigikogu liikme Varro Vooglaidi sõnul on koalitsioon otsustanud «homoabielu» seadustamise teerullitaktika abil läbi suruda – sisuliseks aruteluks võimalust ei anta, kõik otsused on juba ette langetatud ja eelnõu menetlemine on vaid etendus.

Vastav eelnõu saadeti valitsusest parlamenti esmaspäeval, 15. mail. Õhtul veidi enne kella 22 anti õiguskomisjoni liikmetele teada, et teisipäeval on eelnõu komisjonis arutusel. Komisjoni liikmetele jäeti 174-leheküljelise dokumentatsiooni läbitöötamiseks öö ja hommik.

«Koalitsioon jätkas tänases õiguskomisjonis tuimalt oma teerullitaktikat, rammides «homoabielu» seadustamise ja homoseksuaalidele lapsendamise õiguse andmise eelnõu kõigist vastuväidetest ja protestidest hoolimata komisjoni päevakorda ning asudes seda minister Riisalo ja 5–6 kaasa toodud naisametniku osalusel siis «menetlema». (Sõna «menetlema» on jutumärkides, kuna sisuliselt on kõik otsused juba ette langetatud ning kogu menetlus on seega lihtsalt illusioon, etendus.)» kirjutas Vooglaid teisipäeval sotsiaalmeedias, jätkates:

«Komisjoni esimees Eduard Odinets, kes just komisjoni istungile eelnenud täiskogu istungil kuulutas välja riigikogu LGBT+ toetusrühma rajamise ja asus ise selle esimeheks, selgitas seejuures lausvalelikult, et ega tema ka ei teadnud veel eelmisel nädalal valitsuse plaanist just eile see eelnõu riigikogu menetlusse anda ja siis see juba täna turbokiirusel ka õiguskomisjonist läbi rammida (mistõttu ilmuski asi õiguskomisjoni päevakorda sõna otseses mõttes üleöö). Kui palusin tal käsi südamel kinnitada, et see väide vastab reaalselt tõele, siis sellest ta keeldus, rääkides midagi sellest, et niisugust asja ei näe komisjoni menetlus ette...

Kui selgus, et olukorra normaalseks, kultuurseks lahendamiseks midagi teha ei ole, siis tõusime koos Kert Kingoga püsti ja lahkusime, olles eelnevalt selgitatud, et osalemine niisuguses «arutelus», kus meile ei ole antud elementaarset aega kokku 174-l leheküljel esitatud eelnõu ja seletuskirjaga tutvumiseks, oleks absurdne ja üksnes legitimeeriks elluviidavat teerullitaktikat. Liisa Pakosta, Valdo Randpere ja Vilja Toomast seletasid seejuures teineteise võidu, et öö oli piisav aeg eelnõu läbitöötamiseks ja et kui riigikogu liige ei suuda tõhusalt dokumentidega töötada, siis on see tema probleem.»

«Siin majas toimuv on sõna otseses mõttes tülgastav. Seda ebasiiruse ja valelikkuse kontsentratsiooni, millest moodustub siinne atmosfäär, on võimatu sõnades kirjeldada,» võttis Vooglaid olukorra kokku.