Peapiiskop Urmas Viilma avaldas eile toimunud valitsuse ja EELK ühiskomisjoni koosolekul isiklikku arvamust, et abielu muutmise korral sooneutraalseks vaimulikud ilmselt loobuvad perekonnaseisu ametniku õigustest, kirjutas sotsaalmeedias assessor Anti Toplaan.

Komisjoni kaasesimeheks on siseminister Lauri Läänemets (SDE). Kohalviibijad said teada, et juba alanud nädala lõpuks on kavas  «abieluvõrdsust» sätestav eelnõu saata aruteluks muuhulgas ka Eesti Kirikute Nõukogule.

Aeg debatiks jääb aga lühikeseks, kuna siseministri sõnul on sooviks, et riigikogu arutaks seda teemat veel enne jaanipäeva.

Peapiiskop avaldas isiklikku arvamust, et kui debatt toimub ainult riigikogus ja seadus jõustatakse, siis vaimulikud ilmselt loobuvad perekonnaseisu ametniku õigustest, kuna nad pannakse olukorda, kus nad ei saa lähtuvalt oma põhimõtetest selliseid abielusid sõlmida, sest abielu muudetakse sooneutraalseks.

«See oli ministrile suureks üllatuseks, millise sõnumi lubas ta viia eile toimunud valitsuse koalitsiooninõukogusse,» märgib Toplaan.

Perekonnaseadus näeb praegu ette, et «Abielu sõlmimise kinnitamiseks õigustatud vaimulikul on õigus keelduda abielu sõlmimisest, kui abielluja ei vasta kirikus, koguduses või koguduste liidus kehtiva usutunnistuse järgsetele abielu sõlmimise tingimustele.»