Ameerika Ühendriikide esindajatekoda andis häältega 258 : 169 lõpliku heakskiidu «samasooliste abielu» föderaalselt seadustavale eelnõule, mille poolt olid kõik demokraadid ja samuti 39 vabariiklast.

Demokraadist spiikri Nancy Pelosi hinnangul ei lase kõnealune seadus «paremäärmuslastel» armastavate paaride elu ümber pöörata, lapsi traumeerida ja kella tagasi keerata.

Eelnõu, mis kannab äraspidist nime «The Respect for Marriage Act» ehk «Abielu austamise seadus», on juba saanud heakskiidu USA senatis ning katoliiklasest president Joe Biden on lubanud sellele «kohe ja uhkusega» alla kirjutada.

Senatis hääletas eelnõu poolt 61, nende seas 12 vabariiklast, ja vastu 36 senaatorit.

Juba 2015. aastal kuulutas USA ülemkohus «samasooliste abielu» konstitutsioonist tulenevaks õiguseks, kuid toona ei võetud vastu sellekohast üleriigilist seadust.

Kuna ülemkohtus on praegu enamuses konservatiivsete vaadetega kohtunikud, kes on juba revideerinud nn abordiõigust, soovivad revolutsioonilised jõud kindlustada «samasooliste abielu» positsiooni föderaalseadusega.

USA katoliku kiriku piiskoppide konverents leidis novembris, et eelnõu võib seada löögi alla nii katoliku vaimulikud kui teised ameeriklased, kes toetavad traditsioonilist arusaama abielust.