Moskva patriarhaadi välissuhete osakonna endine juht metropoliit Illarion kommenteeris nelipühal peetud liturgial enda ootamatut vabastamist kõrgetelt ametikohtadelt ja saatmist Budapesti. Metropoliit Illarion oli alates 2009. aastast Vene Õigeusu Kiriku rahvusvaheline nägu ja patriarh Kirilli «välisminister». Tema sõnul vabastati ta ametist, kuna seda nõudis ühiskondlik-poliitiline olukord.

«Neil päevil küsivad paljud inimesed minu käest: miks, mille pärast? Ma ei lasku praegu üksikasjadesse ja paljusid üksikasju ma tegelikult ei teagi. Mulle öeldi, et see otsus ei ole seotud mingite puudustega välisasjade osakonna tegevuses või üldkiriklikus aspirantuuris või selles kirikus või Tšernigovi põiktänava patriarhlikus kirikukompleksis või kiriklikes valdkondades, mida juhtisin. Öeldi vaid, et seda nõuab praegune ühiskondlik-poliitiline olukord,» rääkis metropoliit kirikulistele ja jätkas:

«Võite arvata, et tee tegi väga järsu pöörde, ma ei jäänud teele ja sattusin teepervele. Aga see on parem, kui ma oleksin kraavi sõitnud, mu auto oleks ümber läinud ja plahvatanud.»

«Kõik see on ajutine ja me ei teeni Kirikut selle pärast. Ma pole kunagi taotlenud kõrgeid ametinimetusi, liikmekohta Sinodis ega mingeid privileege ega kurvasta kunagi nende kaotamise pärast,» lisas Illarion, nüüdne Budapesti ja Ungari metropoliit.

Vaata lähemalt videost.