Helsingi esimese astme kohus mõistis õigeks Soome parlamendisaadiku Päivi Räsäneni ja Soome Misjonipiiskopkonna piiskopi Juhana Pohjola, märkides, et mitmed prokuratuuri poolt esitatud väited ei vastanud tegelikkusele.

Räsänenile pandi süüks homoseksuaale halvustavate arvamuste avaldamist 2019. aastal oma Twitteri ja Instagrami kontodel, kus ta on öelnud, et homoseksuaalsus on häbiasi ja patt. Samuti olevat Räsänen väljendanud homoseksuaale halvustavaid mõtteid Yle raadiosaates.

Kohus märkis oma 28-leheküljelises otsuses, et mitmed prokuratuuri poolt esitatud väited ei vastanud tegelikkusele. Kohus leidis, et usu- ja sõnavabadus on olulised põhivabadused, mille piiramine võib kõne alla tulla üksnes väga kaalukatel põhjustel.

Samal kohtuprotsessil mõisteti õigeks ka Soome misjonipiiskopkonna piiskop Juhana Pohjola, keda süüdistati ühe Räsäneni kirjutatud teksti avaldamises veebis.

Kohtuotsuse avaldamise järgsel pressikonverentsil rõhutas Räsänen, et tema arusaamad kristlikust abielust ja Piibli seksuaalmoraalist kattuvad enamuse kristlike konfessioonide arusaamaga. Abielust kui mehe ja naise vahelisest liidust õpetab ka Soome evangeelne-luterlik kirik, mille liige Räsänen on. Homoseksuaalset käitumist hukka mõistes on Räsänen järjekindlalt rõhutanud, et Piibli kohaselt on kõik inimesed patused, kuid Jumala loodutena ühtviisi väärtuslikud.

Oma Facebooki postituses nimetab Päivi Räsänen, et ehkki koos eeluurimisega on kogu protsess kestnud peaaegu kolm aastat ning võtnud palju nii tema isiklikku aega kui ka politsei, prokuratuuri ja kohtu ressursse, on ta siiski rõõmustanud võimaluse üle tuua esile evangeeliumi sõnumit Jeesuse lepitustegudest.

Portaali Seurakuntalainen.fi teatel on Soome peaprokurör Raija Toiviainen teatanud, et kohtu järeldused eeldavad põhjalikku süvenemist, kuid pidas tõenäoliseks, et prokuratuur kaebab õigeksmõistva otsuse peale järgmises kohtuastmes.