Sihtasutuse Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks juht Varro Vooglaid tõdes Postimehe saates «Vooglaid vs. Lobjakas», et Eestis kehtib juba konstantne eriolukord, kus riiki ei valitse seadusi vastu võttev parlament, vaid valitsus oma haldusaktidega.

«Riiki ei valitse mitte parlament seadustega, kus toimuvad ettenähtud arutelud, menetlemised – esimene lugemine, teine lugemine, parandusettepanekute esitamine –, vaid meie riiki valitseb (niivõrd kui me üldse iseseisvast riigist saame siin rääkida) valitsus haldusaktidega – korraldustega, mis ei allu õiguskantsleri põhiseaduslikkuse järelevalvele ja mille vaidlustamine kohtutes võtab niivõrd kohutavalt palju aega, et tegelikult tõhusat õiguskaitset ei paku,» märkis Varro Vooglaid.

Käesoleva aasta juunis kirjutasid õiguskantsler Ülle Madise ja tema kantselei direktor Olari Koppel:

«Vastavalt põhiseadusele teeb Eestis riigi ja rahva käekäiku mõjutavaid olulisi otsuseid riigikogu. Igasuguse reservatsioonita peaksid oluliste otsuste hulka kuuluma ka need, millega pannakse paika kes, mis põhjusel ja milliseid õigusi ja vabadusi tohib piirata ning milliseid kohustusi kodanikele seada.»

Madise ja Koppel lisasid, et kuna valitsuse üldkorraldust «õiguskantsler vaidlustada ei saa, oleme kaebajaile selgitanud, et ainus viis õiguste rikkumise eest kaitset saada on halduskohtusse pöördumine.»

Septembris esitasid nii Eesti Konservatiivne Rahvaerakond kui Varro Vooglaid kohtule kaebuse valitsuse korralduse peale, millega on muuhulgas kehtestatud inimesi diskrimineeriv apartheidirežiim.

Portaali Meie Kirik andmeil ei ole kohus veel midagi vastanud selle kohta, kas kaebused võetakse üldse menetlusse. (Täiendus: täna võttis Tallinna halduskohus Vooglaiu kaebuse menetlusse.) Samas on valitsus jõudnud juba uusi piiranguid kehtestada.

Seega puudub sisuliselt kiire õiguslik võimalus valitsuse korraldusi peatada, sest õiguskantsler ei saa midagi teha ja kohtusüsteem reageerib erakordselt aeglaselt.

Postimehe saadet saab vaadata siin.