Nagu juba tavaks, laseb ilmalik ajakirjandus taas kõlada liberaalsetel arvamustel, mille kohaselt peaks EELK homoküsimuses arutelu avama ning uurima piiblit filoloogiliselt ja tõlgenduslikult.

Reaktsioonid on tingitud EELK vaimulike ja ilmikute pöördumisest piiskoppide poole palvega kaitsta kiriku traditsioonilist õpetust.

Rostocki ülikooli eetika nooremprofessor, EELKs õpetajaks ordineeritud Johann-Christian Põder leiab, et kirikus võiks alata rahulik eetiline arutelu homoseksuaalsuse teemal.

«Vabandama ja selgitama peaks aga eelkõige Eesti luterlik kirik oma seniste väljaütlemiste ja praktikate pärast seoses homoseksuaalsusega. Nendega on tehtud palju haiget,» kirjutab Põder ERRi portaalis.

Eetika nooremprofessori sõnul on kirik oma ajaloo vältel valesti hinnanud paljusid asju, näiteks orjapidamist, naiste õigusi ja rolli ja paljut muud, ning praegused vaidlused homoseksuaalse preestri ametisse pühitsemise ümber kuuluvad sarnasesse rubriiki.

«Tegemist ei ole tänase parima luterliku eetika kohaselt usutunnistusliku küsimusega, vaid sellega, kuidas paremini kujundada ja tõlgendada kiriku- ja riigielu Jumala tingimatu armastusnõude ja tingimusetu armastuse valguses,» väidab Põder.

Postimehes taunib kiriku konservatiivseid hoiakuid Tartu Ülikooli usuteaduskonna magistrant Kristina Viin, kes küsib, kas me elame keskajas ja miks eestlased on nii tigedad.

«Jäikade konservatiivsete seisukohtadega vaimulikud võiksid võtta aega, et piiblit filoloogiliselt ja tõlgenduslikult uurida, enne kui end tõe monopoli kandjatena esitama hakkavad,» soovitab üliõpilane Viin.

«Loodan, et meie kristlas- ja ühiskond areneb niikaugele, et piiblitsitaate ei visata varrukast oma konservatiivsete ja homofoobsete seisukohtade põhjendamiseks, vaid mõistetakse, et teine inimene on nagu sina. Ja samas teistsugune.»