Eelmise võimuliidu lagunemiseni ja abielureferendumi ärajäämiseni viinud sündmused käivitas kaitsepolitseiamet, kelle ettepanekul ajastati Porto Francoga seotud vahistamised 12. jaanuariks. Samuti selgub, et kiireloomulist vajadust kahe kahtlustatava vahistamiseks polnud. Kapo juht eitab poliitikasse sekkumist.

Riigikogu EKRE fraktsiooniga kohtunud kapo peadirektori Arnold Sinisalu selgituste sisu vahendasid avalikkusele Martin Helme ja Mart Helme, kuid sama kinnitas ka Meie Kirikule teada olev allikas.

«Täiesti üheselt sai selgeks kaks asja sellel kohtumisel. Esiteks, need kuupäevad [12. või 13. jaanuar – toim.] mõtles välja kapo ise ja pani lauale ja koordineeris prokuratuuriga,» rääkis Martin Helme raadiosaates «Räägime asjast» ja lisas: «Aga mis tuli ka välja – ei olnud ühtegi ajakriitilist tegevust või otsust, mida neil oli vaja takistada.»

See informatsioon viib järeldusele, et väga olulisele parlamentaarsele hääletusele eelnenud aktsioonid võisid olla kavandatud mõjutama poliitilist protsessi.

Vahetult enne võimuliidu lagunemist läbi viidud uuringu kohaselt plaanis abielureferendumil osaleda 72 protsenti vastanutest ja 64 protsenti oleks hääletanud selle poolt, et abielu jääks mehe ja naise vaheliseks liiduks.