Ungari ja Poola on teatanud kavatsusest võidelda tsensuuriga sotsiaalmeedia platvormidel, mida harrastavad ideoloogiliselt kallutatud suured infotehnoloogia ettevõtted.

«Tehnoloogiaettevõtted rikuvad kõiki põhilisi demokraatlikke õigusnorme, mis on lääne-tüüpi ühiskonna aluseks,» teatas Ungari justiitsminister Judit Varga ja tõi näite: «Facebook piirab kristlikke, konservatiivseid, parempoolseid arvamusi, vähendades nende ulatust. Mul on sellega ka isiklik kogemus.»

Ministri sõnul panustab Ungari justiitsministeerium digivabaduse komisjoni kaudu Euroopa Liidu vastava määruse ettevalmistamisesse.

«Süstemaatiliste kuritarvituste tõttu peame siiski varem välja astuma. Seepärast kutsusin kokku digivabaduse komisjoni erakorralise koosoleku. Sel nädalal konsulteerin ka Ungari konkurentsiameti juhiga ebaausate kaubandustavade sanktsioneerimise võimaluse teemal,» märkis Varga.

Ka Poola on astumas samme, et kaitsta kasutajate õigust teha niisuguseid postitusi, mis ei lähe vastuollu Poola seadustega.

«Sõnavabadus on demokraatia nurgakivi – seepärast peame seda kaitsma. Ei saa jääda algoritmide või suurte korporatsioonide omanike otsustada, missugune arvamus on õige ja missugune mitte. Sotsiaalmeedia võrgustike omanikud ei või opereerida seadusest kõrgemal,» teatas Poola peaminister Mateusz Morawiecki.

«Sõnavabaduse tsenseerimine, mis on omane totalitaarsetele ja autoritaarsetele režiimidele, on nüüd naasmas uues, kommertslikus vormis võitlemaks nendega, kes mõtlevad teistmoodi,» lisas ta.

Paljud ühismeedia kasutajad, nende seas kristlased ja rahvuslased samuti parempoolsete ja konservatiivsete vaadetega inimesed on juba mitmeid aastaid kurtnud nii postituste leviku mahasurumise või nende mahavõtmise kui ka kasutajatingimuste väidetava rikkumise eest saadud karistuste üle.

Suurpuhastus sotsiaalmeedias sai erilise hoo sisse pärast 6. jaanuari sündmusi Washingtoni Kapitooliumil, mida on kasutatud ettekäändena ametist lahkunud presidendi Donald Trumpi poolehoidjate pagendamiseks.