Ametist lahkuv USA riigisekretär Mike Pompeo kirjutas ühismeedias, et kindlustas Ühendriikide toetuse Ukraina uue õigeusukiriku rahvusvahelisele tunnustamisele aitamaks sel pääseda Venemaa mõjusfäärist, vahendab Orthodox Times.

«Tegutsesin paljudel rinnetel Venemaaga, kaasa arvatud usuvabadus. Kindlustasin, et USA toetas Ukraina Õigeusu Kiriku rahvusvahelist tunnustamist, aidates metropoliidil pääseda Vene mõjust,» märkis Pompeo Twitteris.

Seni skismaatilisteks peetud rühmituste tunnustamine Ukraina autokefaalse õigeusukirikuna Konstantinoopoli patriarhi poolt kaks aastat tagasi on tekitanud õigeusumaailmas tõsiseid pingeid.

Enamik õigeusukirikuid seda veel teinud pole, vaid peab kanooniliseks koguduste ja liikmete poolest suuremat kirikut, mis on formaalselt osa Moskva patriarhaadist.

Vene Õigeusu Kirik katkestas armulauaosaduse Konstantinoopoli patriarhi, Aleksandria patriarhi, Ateena peapiiskopi ja Küprose peapiiskopiga, kes on Ukraina uut kirikut tunnustanud.

Moskva patriarhaadi esindajad on korduvalt väitnud, et Ukraina uue kirikliku struktuuri loomise ja toetamise taga on Ameerika Ühendriigid ning tegemist on geopoliitilise sammuga.

Venelased väidavad samuti, et USA püüab veenda iseseisvate õigeusukirikute juhte tunnustama autokefaalset Ukraina kirikut.