Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill võttis avalikult sõna Türgi võimude kavatsuse suhtes muuta alates 1934. aastast muuseumina tegutsenud Hagia Sophia katedraal uuesti mošeeks.

Patriarh Kirilli sõnul on Hagia Sophia katedraal üks kristliku tsivilisatsiooni sümboleid, mis on etendanud tähtsat osa ka Vana-Vene ajaloos ja kultuuris.

«Ta andis jõudu ja inspiratsiooni meie arhitektidele Kiievis, Novgorodis, Polotskis – kõigis Vana-Vene vaimse kujunemise keskustes,» üles patriarh.

«Oht Hagia Sophiale on oht kogu kristlikule tsivilisatsioonile ja seega ka meie vaimsusele ja ajaloole. Tänapäevani on Hagia Sophia iga vene õigeusu inimese jaoks suur kristlik pühamu. Iga tsiviliseeritud riigi kohustus on säilitada tasakaal: lepitada vastuolusid ühiskonnas ja mitte neid süvendada; edendada inimeste ühendamist, mitte eraldamist,» märkis Venemaa kirikupea.

Kõnealuse avaldusega väljendas patriarh Kirill toetust Konstantinoopoli patriarhaadi positsioonile, kellega Vene Õigeusu Kirikul puudub praegu Ukraina kirikutüli tõttu armulauaosadus. Nimelt on oikumeeniline patriarh Bartholomeos I samuti sõna võtnud Hagia Sophia neutraalse staatuse muutmise vastu.

Türgi kõrgeim kohus asus 2. juulil seisukohale, et president saab oma määrusega Hagia Sophia staatust muuta.