Itaalias Lucca katedraalis asuv 2,4 meetri kõrgune krutsifiks, mis on tuntud kui Volto Santo di Lucca ehk «Lucca Püha Pale», pärineb ajavahemikust 770–880 AD, väidavad Firenze riikliku tuumafüüsika instituudi teadlased.

Seni arvati krutsifiks pärinevat 12. sajandi teisest poolest, kuid radioaktiivse süsiniku meetodil läbi viidud uurimine võimaldab kuju dateerida märgatavalt varasemasse aega.

Uuringu tellis Lucca katedraal, mis valmistub tähistama 950 aasta möödumist pühakoja pühitsemisest 12. sajandil.

Legendi järgi aga olevat Volto Santo valmistanud Uuest Testamendist tuntud Nikodeemos (Jh 3) ja see siirdunud imelisel viisil Palestiinast Itaaliasse aastal 782 või juba 742.

Püha Palena tuntud krutsifiksi austamine levis keskaegses Euroopas ja see tõmbas ligi palverändureid. Selle eeskujul valmistati ka teisi sarnases mõõdus krutsifikse.

Püha Pale nimel andis vandetõotuse Inglise kuningas William II ja seda mainib ka Dante Alighieri oma teoses «Põrgu», XXI laulus:

Too kukkus pigisse, siis näitas pinnal
veel selga, paharetid tänitasid
ent silla all: «Ei loe siin püha pale!»

Lucca peapiiskop Paolo Giulietti sõnul ei ole Püha Pale näol tegemist lihtsalt ühe krutsifiksiga Itaalias või Euroopas, vaid risti löödud ja üles tõusnud Kristuse elava mälestusmärgiga.