Ukraina ametivõimud on andnud Ukraina Õigeusu Kirikule teada, et neil tuleb 29. märtsiks vabastada riigile kuuluv Kiievi Petšerski kloostrikompleks. Ukraina Kiriku toetuseks on sõna võtnud terve rida kirikujuhte – nii ortodoksi kui teiste konfessioonide esindajaid.

Serbia õigeusu kiriku pea patriarh Porfirije hinnangul on tegemist lausa riikliku terroriga kiriku vastu. Ukraina Õigeusu Kirik on tema sõnul «ainus kanooniline ja õiguspärane õigeusukirik Ukrainas ja samal ajal kõige suurem usuline organisatsioon sellel maal.»

Antiookia ja kogu Ida patriarh Johannes saatis aga Kiievi ja kogu Ukraina metropoliit Onufrile kirja, milles on muuhulgas öeldud: «Suure südamevaluga jälgime me eemalt seda tagakiusamist, mida teil ja teie Kirikul tuleb Kristuse pärast kannatada. Kuigi me oleme füüsiliselt teist kaugel, oleme lähedal vaimus ja ulatame teile sel süngel tunnil oma käe: teie ja teie kari, te olete meie lakkamatutes palvetes, kus me palume Issandalt kiiret lõppu sellele traagilisele sõjale ja kõigile ohtudele, mis teie Kirikut ähvardavad.»

Bulgaaria õigeusu piiskop ja kloostriülem Mihhail kutsus Ukraina võime üles lubama munkadel, keda on rohkem kui 200, jääda Kiievi Petserski suurkloostrisse, mis on ühtlasi Kiievi Teoloogia Akadeemia asukoht.

Piiskop Mihhail meenutas, et need olid bolševikud, kes natsionaliseerisid kloostri ja ajasid mungad välja. Muuseumiks muudetud hoonetekompleks muutus bolševike valitsusaja lõpuks sisuliselt varemeiks.

«Rünnak kloostri vastu on löök Ukraina kõige suurema konfessiooni pihta, hoop õigeusklikule Ukraina rahvale ja kogu Õigeusu Kirikule – löök Kristuse elava Ihu pihta,» märkis piiskop Mihhail.

Möödunud nädalal pöördus oikumeenilise patriarhi Bartholomeusi poole Gruusia patriarh-katoolikos Ilia II, kutsudes Konstantinoopoli patriarhi astuma samme, et leevendada pingeid.

«On fakt, et Ukraina Õigeusu Kirik on leidnud end mitmelt küljelt väga keerulisest olukorrast,» nentis Gruusia kirikupea.

Rooma paavst Franciscus mõtleb enda sõnul Kiievi kloostrielanikele ja on kutsunud kõiki osapooli üles austama pühapaiku.

Ka Kirikute Maailmanõukogu (KMN) peasekretär dr Jerry Pillay on väljendanud muret seoses Ukraina võimude sammudega Ukraina Õigeusu Kiriku vastu, eriti seoses valitsuse sooviga sundida mungad Kiievi Petšerski suurkloostrist lahkuma.