Uue võimuliidu moodustajad on kooseluseaduse ja «abieluvõrdsusega» seotud küsimused lükanud kõneluste lõppu. Samal ajal kõlavad meedias üleskutsed, et Reformierakond nõustuks Eesti 200 ja sotsiaaldemokraatide sooviga seadustada Eestis «homoabielu».

Teatavasti lubas Reformierakond enne valimisi rahvale kooseluseaduse rakendusaktide vastuvõtmist, kuid nii Eesti 200 kui sotsid tahavad kehtestada «abieluvõrdsuse» ehk anda samasoolistele paaridele õiguse abielluda.

Sihtasutuse Liberaalne Kodanik (SALK) tellitud uuringu kohaselt toetab «abieluvõrdsust» rohkem inimesi kui on selle vastu – poolt on 44,9% ning vastu 43,4% vastanutest.

Ennast kooseluseaduse ristiisaks nimetava Imre Sooääre (oli aastatel 2006–2018 Reformierakonnas) hinnangul ületaks nn abieluvõrdsuse seadustamine Eestis uudistekünniseid kogu maailmas ja tooks ka peaminister Kaja Kallasele globaalset tunnustust.

Sooäär nimetab vildakaks seisukohta, nagu peaksid parlamendi otsused lähtuma rahva enamuse tahtest.

«Perekonnaseaduse muutmiseks piisaks vaid lihthäälteenamusest, seega 42 häält,» märgib Sooäär.

«Hea peaminister Kaja Kallas, sul on võimalus näidata maailmale, et sa oled tõesti raudne leedi ja suudad selle väikese, aga olulise teemaga astuda suure sammu, mis paneks punkti aastaid kestnud lõhestamisele ja selle saagal oleks lõplikult joon all,» pöördus Sooäär peaministri poole.

Juba varem nõudsid «ajaloolise hetke» ärakasutamist nii Kristina Kallas (Eesti 200) kui Jevgeni Ossinovski (SDE).

Ka Sihtasutuse Liberaalne Kodanik tegelase Alari Rammo sõnul tuleb tegutseda kohe, sest «tänavust ajaloolist akent ei pruugi enam aasta pärast või isegi mitme valimistsükli jooksul avaneda.»