Peapiiskop Urmas Viilma sõnul tekitas siseminister Lauri Läänemetsa (SDE) hiljutine väljaütlemine kirikute suunal kõikide kirikujuhtide seas tunde, et kirikutele näidatakse Eestis peagi koht kätte.

«Sotsiaaldemokraatide erakonnajuhist siseminister Lauri Läänemets on tegelenud kirikutega vaid selleks, et korrale kutsuda Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirikut ja selle eesotsas olevat metropoliiti seoses patriarh Kirilli sõda toetavate ja õnnistavate väljaütlemistega või teatud poliitiliste aktsioonidega, kuhu vene õigeusu kirik Eestis teadlikult või teadmata kaasati. Ministri hiljutine väljaütlemine: Kiriku igasugune poliitiline tegevus Eestis on lubamatu, kirik ja poliitika peavad olema teineteisest lahus. Kui see toimub, siis see tuleb viivitamatult lõpetada, tekitas kõikide kirikujuhtide seas tunde, et kirikutele näidatakse Eestis peagi «õige» koht kätte,» märkis EELK peapiiskop.

«Minister selgitas küll omavahelises sõnumivestluses, et kõnealune kommentaar puudutas ainult Moskva patriarhaati esindava kiriku tegevust, mitte teisi Eestis tegutsevaid kirikuid, ent avalikkuses jäi see korrigeerimata.»

Viilma kirjutas sellest oma artiklis «Ristiinimese valimislabürint», milles vaadeldakse kriitiliselt kõikide parteide valimisprogramme.