Vatikani teatel on 95-aastase emeriitpaavst Bendictuse seisund tõsine, kuid stabiilne. Endine paavst on selge mõistuse juures, kuid tema tervislik seisund on kõrge ea tõttu halvenenud. 

Kolmapäeval kutsus paavst Franciscus üldaudientsil oma eelkäija eest palvetama, öeldes, et too on väga haige.

Paavst Benedictus XVI astus ametist tagasi 2013. aasta veebruaris ning on sellest ajast peale elanud Vatikanis Mater Ecclesiae kloostris. 2020. aastal suri Regensburgis emeriitpaavsti vend, 96-aastane preester Georg Ratzinger, keda Benedictus veidi enne surma külastas.

Käesoleva aasta veebruaris saatis emeriitpaavst Müncheni peapiiskopkonnale, mille esikarjaseks ta kunagi oli, kirja, kus ta muuhulgas märkis, et astub peagi Kõrgeima Kohtumõistja ette:

«Üsna pea leian end oma elu viimase kohtumõistja ees. Ehkki oma pikale elule tagasi vaadates võib mul olla palju põhjust hirmuks ja kartuseks, olen sellest hoolimata rõõmsa meelega, sest usun kindlalt, et Issand pole mitte ainult õiglane kohtunik, vaid ka sõber ja vend, kes ise on juba kannatanud minu puuduste pärast ja on seega ka minu kaitsja, minu Lohutaja.»

Ta jätkas: «Kohtumõistmise tunni valguses saab kristlaseks olemise arm mulle veelgi selgemaks. See pakub teadmist ja isegi sõprust minu elu kohtumõistjaga ning võimaldab mul julgusega astuda läbi surma pimeda ukse. Sellega seoses meenub mulle pidevalt see, mida Johannes meile Ilmutusraamatu alguses räägib: ta näeb Inimese Poega kogu tema hiilguses ja langeb otsekui surnu tema jalge ette. Ometi ütleb Tema, asetades oma parema käe tema peale, talle: «Ära karda! See olen mina…» (vrd Ilm 1:12–17).»