Kreekas glamuurse geipaari lapse ristinud Konstantinoopoli patriarhaadi hierarh, Ameerika kreeka diötseesi peapiiskop Elpidophoros on pälvinud Kreeka ortodoksikiriku püha sinodi pahameele. Kreeka kiriku juhtorgan otsustas 18. juulil pöörduda protestikirjaga oikumeenilise patriarhi poole, kelle alluvusse Ameerika peapiiskop kuulub.

Moedisainer Peter Dundase ja tema «abikaasa», näitleja Evangelo Bousise poolt surrogaatema abil hangitud lapse ristimistalitus leidis aset varem sel kuul ja äratas vastukaja mitmel pool ortodoksimaailmas.

Bousis ja tema sugulased nimetasid seda «esimeseks avalikuks geiristimiseks» ning kiitsid Ameerika kreeklaste peapiiskoppi tema avatuse ja progressiivsete väärtushoiakute eest.

Glyfada (Lõuna-Ateena) metropoliit Antonios, kelle piiskopkonnas talitus aset leidis, teatas aga pühale sinodile, et Ameerika peapiiskop eksitas teda, jättes mainimata, et tegemist on rahvusvaheliselt tuntud geipaariga, kes ei saa kiriku seaduste kohaselt vanemateks olla.

Metropoliit Antoniose hinnangul tegutses peapiiskop Elpidophoros «minu piiskopkonnas omavoliliselt ja ebaseaduslikult.»

Konservatiivne Pireuse metropoliit Seraphim selgitas oma avalduses, et küsimus ei ole lapses, kes pole süüdi oma vanemate pattudes, vaid «pattu mittekahetsevate sodomiitide põhimõttelises heakskiitmises ja esitlemises väidetavalt jumalakartlike isikutena, kes lasevad oma lapse ristida õigeusu traditsiooni kohaselt», mis omakorda õõnestab Kiriku käsitust antropoloogiast ja soterioloogiast.

Konstantinoopoli patriarh ei ole seni juhtunut kommenteerinud.