Roomakatoliku kiriku pea paavst Franciscus avaldas soovi kohtuda Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, kuid väljendas samas kartust, et viimane ei ole praegu kohtumisest huvitatud.

«Ma ei lähe praegu Kiievisse. Tunnen, et ei pea seda tegema. Pean kõigepealt minema Moskvasse. Pean esmalt kohtuma Putiniga. Kuid ma olen ju ka preester, mida ma teha saan? Teen, mida võin. Kui vaid Putin ukse avaks…» rääkis brutaalse sõja lõpetamist sooviv paavst usutluses Itaalia väljaandele Corriere della Sera.

Muu hulgas heitis kirikupea NATO-le ette «Venemaa värava taga haukumist», mis ärgitas viimast konflikti vallandama. Paavsti sõnul on sõdade põhjuseks alati rahvusvahelised huvid ja ka Ukraina konfliktis on süüdi teised. Ta lisas, et Ukrainale saab süüks panna, kuidas nad kümmekond aastat tagasi Donbassis reageerisid, kuid märkis, et see on vana argument ning ukrainlased on uhke rahvas.

Paavst rääkis ka sellest, et märtsis toimunud videokõne ajal üritas Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill õigustada Venemaa käitumist.

«Ma kuulasin teda ja vastasin: Ma ei saa millestki aru. Vend, me ei ole riigiametnikud, me ei peaks kõnelema poliitilises keeles, vaid pigemini Jeesuse keeles. Me oleme ühe ja sama Jumala kiriku karjased. Sellepärast peame taotlema rahu, peatama relvadest tulistamise. Patriarh ei tohi muutuda Putini altaripoisiks,» kõneles paavst Franciscus.