Möödunud pühapäeval toimetas politsei jaoskonda 62-aastase Ardi Allikmetsa, kes osales Vabaduse väljakul toimunud protestiaktsioonil piimamannerguga, mida ta trummina kasutas. Allikmets sunniti minema politseibussi, kus ta pesuväele võeti ja läbi otsiti. Mees koges politsei poolt inimväärikust alandavat kohtlemist.

Oma läbielamistest rääkis Allikmets 27-minutilises videos Veiko Huusele.

Politseiriigi vastu toimunud rahvakogunemistel varemgi osalenud mees otsustas pühapäeval uuesti kohale minna, sest politsei oli minema viinud rahumeelse trummilööjast noormehe.

Vabaduse väljakul pidas politsei ta kinni ja toimetas politseibussi. See video levis sotsiaalmeedias juba mitme päeva eest. Seni aga oli avalikkusel teadmata, mis edasi sai.

Politseibussis kästi Allikmetsal riidest lahti võtta. Ta jäi paljajalu aluspesu väele, isegi taskurätti ei tohtinud kaasa võtta.

Tema juures viibisid kaks politseinikku – mees ja naine – ning samuti meeleavaldusel kinni peetud naisterahvas.

«Ja siis olitegi paljalt? Ei saanud riidesse tagasi panna?» küsib videos Veiko Huuse sõidu kohta politseijaoskonda.

«Ei-ei-ei. Olingi paljalt [pesuväel].»

Kui kohale jõuti, kamandati Allikmets pärast naist, kes kiirabiga ära viidi, bussist välja.

«Ma küsisin, et kas ma niimoodi siis lähengi, paljajalu ja pesuväel? Teil on seal ilmselt ikkagi naistöötajad ka. Ma nagu tahaks ikka püksid jalga panna vähemalt, et kuidas ma niimoodi olen. No siis kauplemise peale sain püksid jalga. Ma siin ütlesin, et kuulge, külm asfalt ja ma ei tea, kus ruumi te mind panete, kaua te mind seal hoiate – päris paljajalu nagu ei tahaks ka minna. Siis sain sokid ja saapad ka lõpuks jalga. Ja lõpuks nuiasin kampsuni ka selga. … Ma pidin ikka veenma neid.»

Jaoskonnas tuli Allikmetsal kirjutada seletuskiri, tema mannerg võeti 30 päevaks hoiule.

Intervjuu käigus meenutab Allikmets veel üht seika, mis politseibussis teel jaoskonda aset leidis:

«Kui ma olin seal juba paljaks võetud ja läbi otsitud – patsikumm kästi ära võtta ja habe ja juuksed otsiti ka läbi. Ja siis oli nii, et ühel hetkel meespolitseinik ütles naispolitseinikule, et tooge meditsiiniline kinnas. … Ja siis see naine läks ja tõi ühe sinise kinda. Aga siis see naine rääkis sellele mehele kõrva midagi ja siis see protseduur jäeti ära.»

«Tollis on tehtud nii, lennujaamades, et pannakse see meditsiiniline kinnas kätte ja siis uuritakse sul kõik suguelundid ja see teine auk ka läbi,» arutleb videos Veiko Huuse.

«Jah, nii see tundus,» ütles Allikmets.

«Tundub, et taheti veel kord alandada,» märkis Huuse.

«Mu selja taga oli kogu aeg see teine [kinni peetud] naisterahvas. Tema silme all…» lausus Allikmets ja lisas:

«Minu arusaamise järgi oli see täielik ülereageerimine, ebaproportsionaalne jõu kasutamine rahuliku meeleavalduse vastu, kus olid väga sümpaatsed ja rahulikud inimesed.»

Vaata lähemalt videost.