Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill hoiatas jõulude ajal telekanalile «Россия» antud intervjuus digitehnoloogia nende aspektide eest, mille abil on võimalik saavutada inimese üle täielik kontroll.

Patriarh meenutas, et Johannese ilmutuse 13. peatükis räägitakse, kuidas antikristuse ilmumisega kaasneb täielik kontroll inimeste üle, kes peavad vastu võtma metsalise märgi.

Ilmutusraamatu järgi teeb teine metsaline, «et kõik – pisikesed ja suured, rikkad ja vaesed, vabad ja orjad – võtaksid endale märgi oma paremale käele või oma otsaette, ning et keegi muu ei tohiks osta ega müüa kui vaid see, kellel on märk, kas metsalise nimi või tema nime arv.»

«Kurat ei ilmu kurikaela, vaid valguse ingli kujul (vt 2Kr 11:14), ja antikristuse tulekuga maailma kaasneb imepärase inimese ilmumine, kes suudab oma intellektuaalse jõuga, inimestele avaldatava mõju jõul viia inimkonna välja kriisidest, millesse see on langenud,» ütles patriarh ja jätkas:

«See inimene teeb ettepaneku: et igasugune kuritegevus meie elust kaoks, tehkem nii, et igal inimesel on kindel võti kõige juurde, mida ta vajab. Näiteks võib see olla kaart – asetate selle seadme juurde ja saate juurdepääsu toidule, juurdepääsu haridusele, ja kui seda kaarti pole, siis kaotate kõik. Me räägime nüüd sellest, et digitehnoloogia areng annab inimkonnale võimaluse teostada inimese üle täielikku kontrolli.

Tõin Ilmutusraamatu ja antikristuse näite, et veenda neid inimesi, kes pole võib-olla veel selle peale mõelnud, et maksimaalne areng inimese täielikul kontrollimisel tähendab orjust ja kõik sõltub sellest, kes saab nende orjade üle peremeheks. Seetõttu on kirik kategooriliselt digitehnoloogia sellise kasutamise vastu, mis tagab täieliku kontroll inimese isiksuse üle.»