Euroopa parlamendi liige Marina Kaljurand (SDE) väljendas sotsiaalmeedias nõutust selle üle, et kirikud kavatsetakse jõuludeks lahti jätta. Tema sõnul saab jumalateenistust jälgida televiisorist, raadiost ja internetist.

«Mulle läks väga hinge kirikuid puudutav. Ma ei saa aru, miks kõik koolid suletakse, aga kirikud jäävad lahti. EELK peapiiskop räägib universaalsetest inimõigustest ja inimeste vajadusest käia kriisi ajal kirikus. Arusaadav. Ainult et ka lastel on õigus haridusele, täiskasvanutel – tööle ja palgale. Peapiiskop ütleb, et «Elame ja hingame riigiga samas rütmis.» Aga, kas see on ikka nii?» küsis Kaljurand.

«On ju teada, et jõulude ajal koguneb kirikutesse eriti palju rahvast, nende seas just eakaid. Ma olen ristitud ja saan aru, kui oluline on paljudele jõuluaegne jumalateenistus. Aga veelgi tähtsam on jääda ellu ja terveks, säilitada kriisi ajal töö ja palk, saada haiguse korral arstiabi, teada, et hooldekodus jagub personali, haiglates arste-õdesid ning koolides õpetajaid,» jätkas Kaljurand.

«Viimastel nädalatel tuleb pidevalt uudiseid selle kohta, kuidas kirikud on nakkuskolleteks. Need uudised tulevad valdavalt välismaalt, aga kirikus käijate käitumismuster on ju sama nii Eestis kui välismaal. Täna teame, et viirus on hiilinud Kuremäe kloostrisse. Tahaks loota, et see jääb ainsaks kiriklikuks nakkuskoldeks, aga kindel ei saa olla.»

«Jumalateenistust saab jälgida televiisorist, raadiost ja internetist. Elusid, tervist ja inimesi tehnikaga ei asenda. Nii lihtne see ongi,» märkis Kaljurand ja lisas: «Kurb ja masendav, sest mängitakse ja riskitakse meie kõigi elude ja tervisega.»

Peapiiskop Urmas Viilma kirjutas sotsiaalmeedias Marina Kaljurannale vastuseks:

«Inimene, kes kunagi kirikus ei käi, ei saagi mõista, miks see teistele oluline on. Seepärast ei ole ta ka adekvaatne hindama, kuidas kirikutes viiruse leviku piiramisega juba kevadest peale tegeletakse ja riske maandatakse. Aga, Jumal temaga... Häid jõule!»