Homoteemaliste sõnavõttude pärast politseiuurimise all olev rahvasaadik Päivi Räsänen on tunnistajaks uuele nähtusele: vaimulikud on hakanud talle saatma oma jutlusi eelnevaks ülevaatamiseks, et teada saada, kas need on kooskõlas seadusega.

«Pastorid on võtnud ühendust ning andnud oma tekste lugeda ning küsinud, kas tohib nii väljenduda, et ei satuks kohtusse,» rääkis Päivi Räsänen 10. novembril Radio Dei saates «Ex-Criminals».

Vaimulikud peavad Räsäneni vihakõne ja sõnavabadusega seotud küsimuste asjatundjaks, kuna tema peale on politseile esitatud viis kuriteokaebust, millest kahe puhul on jõutud kahtlustuse esitamiseni.

«Olen olnud kolmel korral ülekuulatav ning vähemalt ühe kaasuse puhul on ülekuulamine veel ees. Süüdistust veel esitatud ei ole,» ütles Räsänen raadiosaates.

Saadet, milles Räsänen osales, juhivad endised vangid, kellest üks on kandnud karistuse kahe mõrva pärast ning teine saanud korduvalt vanglakaristusi.

Vanglakeskkond pole päris võõras ka Räsänenile, kelle perekond elas Konnunsuo vangla kõrval asuvas majas, kui ta ise oli 3-aastane. Päivi sai oma patususest aru juba üsna väikesena: «Mõistsin juba päris väikesena, et minus on kõik see kurjus, mis võiks viia selleni, et ühel päeval olen ka ise seal vanglas. Mine tea, võibolla ühel päeval olengi.»

«Ma ei karta süüdimõistmist. See on minule niivõrd oluline asi, et ma ei ole hetkegi oma sõnu kahetsenud. Olen üha uuesti ja uuesti vaadanud üle need pamfletid ja tvitterisäutsud, mille pärast mind süüdistatakse. Neis on pelgalt Piibli tõde,» ütles Räsänen.

«Üks põhjus, miks inimesed pahanduvad Piiblist – kasvõi selle seksuaalõpetustest – on see, et ei mõisteta: me kõik oleme pattu langenud juba sünnist saati. Aadamast ja Eevast alates. Samal ajal on tõde ka see, et Jumal on meist igaühe loonud enda sarnaseks, mis teeb meid erakordselt väärtuslikeks,» jätkas ta.

«Homoseksuaalsed inimesed on sama väärtuslikud nagu ka kõik teisedki. Jumal armastab neid. Jeesus on ristil surnud nende eest, nagu ka kõigi teiste eest. Neil on inimõigused. Ometigi on [mehe ja naise vahelise] abieluväline seksuaalsuhe Jumala tahte vastane ning see kehtib ka heterote kohta.»

Vaimulikele, kes oma jutluste kohta Räsänenilt nõu küsivad, on tal vaid üks vastus: loodan, et toote julgelt esile Jumala sõna.