Küsitlus perekonna mõiste kohta ei lahenda ühtegi kohaliku elu probleemi, kuid häirib selliste lahenduste otsimist, mis võimaldaks elu maal teha sama mugavaks kui linnas – asfalteeritud teed, kiire internet, kritiseeris president Kersti Kaljulaid koalitsiooni kava korraldada samaaegselt 2021. aasta kohalike valimistega mittesiduv referendum.

«Vallavanemaid ega volikogusid ei aita see, kui omavalitsuste valimiste põhiteemaks saab küsitlus perekonna mõiste kohta. See arutelu varjutab tõsise ja vajaliku debati meie omavalitsuste jätkuvast tugevdamisest ja narrib kõiki neid, kes südamevaluga märkavad, aga reageerida ei jaksa, sest valik pole nende oma ega ressursikasutus nende otsustada,» kõneles Kaljulaid riigikogu sügisistungjärgu avaistungil.

«See arutelu ei lahenda ühtegi kohaliku elu probleemi, aga häirib kindlasti selliste lahenduste otsimist, mis võimaldaks elu maal teha sama mugavaks kui linnas – asfalteeritud teed, kiire internet.

See arutelu naeruvääristab kõiki pingutusi, mida omavalitsused on juba teinud selleks, et keegi ei tunneks ennast oma kodukandis unustatud ja ebaolulise vähemusena vanuse, haiguse või lihtsalt väheasustatud elukoha tõttu.»

«Ja see arutelu alahindab Eesti rahvast, sest soovitakse luua pettekujutelm, justkui selle hääletuse tulemusel muutuks põhiseadus. Ei muutu,» lisas president.

Mittesiduva rahvaküsitluse korraldamine abielu määratlemise küsimuses kirjutati koalitsioonileppesse EKRE eestvõttel. Selle taustal on konservatiivide soov anda abielule kui ühe mehe ja ühe naise vahelisele liidule põhiseaduslik kaitse ümberdefineerimise eest.