Neljapäeval avalikustatud manifest «Parempoolne valik Eestile», mis väljendab erakonna Isamaa uue rühmituse vaateid, sisaldab viiteid vasakliberaalsetele arusaamadele abielu ja perekonna küsimuses. Isamaa juhi kinnitusel aga ei saa Isamaast liberaalset erakonda.

«Enamuse arvamus ei kaalu üles teiste inimeste vabaduste riivet. Riik peab kaitsma üksikisikut ebaõigluse eest ning tagama vähemuste õiguse täisväärtuslikule elule,» öeldakse manifestis.

Sellest võib aru saada, et enamus ei peaks otsustama samasooliste kooselu üle.

Dokumendist võib välja lugeda ka vastuseisu ideele määratleda põhiseaduses abielu mehe ja naise vahelise liiduna: «Peame hoiduma populistlikest katsetest avada põhiseadust või kehtestada seadusi rahvahääletuse teel.»

Isamaa endise juhi Margus Tsahkna hinnangul ei saa ei praegune juhtkond ega uus tiib oma nägu kaotamata jätkata. Uuel ühendusel on tema sõnul tõsised ambitsioonid.

«Ka neil on mõõt täis saanud sellest, et arutada iga päev erakonnas, kas samasooliste kooselu elavad inimesed on täisväärtuslikud inimesed või kas Eesti peaks olema suletud,» ütles Tsahkna.

Erakonna praegune esimees Helir-Valdor Seeder aga kinnitas Vikerraadio saates «Uudis +», et tema juhtimise ajal ei saa Isamaast liberaalset erakonda.

Tema sõnul ei hakka Isamaa toetama kooseluseadust ning samuti minnakse edasi referendumiga, et defineerida põhiseaduses perekonna mõiste.

«Need väärtused meil erakonnas väga põhjalikult läbi arutatud nii eestseisuses, volikogus, kui ka üldkogul. Siin ei tule Isamaas maailmavaatelist pööret,» märkis Seeder.