Soome ajalehe Kotimaa teatel ootavad sealsed kogudused kannatlikult koroonapandeemiast tingitud piirangute leevendamist.

Soome valitsus on 4. mail otsustanud, et kui praegu on lubatud koguneda kuni 10 inimesel, siis alates juunikuust on kogudustel lubatud siseruumides pidada maksimaalselt 50 osalejaga jumalateenistusi. Vabas õhus tohib korraldada 50 kuni 500 osalejaga sündmusi, kuid veel suuremad kogunemised on keelatud kuni juulikuu lõpuni.

Esialgu kinnitamata andmetel lubatakse kogudustel ka siseruumides pidada kuni 500 osalejaga sündmusi.

Luterlased

Seoses valitsuse otsusega saatsid Soome luterlikud piiskopid kogudustele asjakohase juhise. Selles märgitakse, et kui jumalateenistuseks kasutatakse mõnda väiksemat ruumi, tuleb osalejate arvu piirata, et tagada inimestevahelise distantsi hoidmine. Ühtlasi soovitatakse jätkata video- ja audioülekannete tegemist.

Soome noorte seas väga populaarsete leerilaagrite korraldamisega palutakse viivitada kuni jaanipäevani. Seni on jumalateenistusi peetud ning neist video- ja audioülekandeid tehtud kõigis 427 koguduses. Luterlikku kirikusse kuulub peaaegu kolm neljandikku Soome elanikest

Õigeusklikud

Soome õigeusu kogudustes on kirikuhooned olnud suletud ning vaimulikud on pidanud interneti teel vahendatud jumalateenistusi. Teadaolevalt jäävad kirikuhooned suletuks kuni juulikuu lõpuni, seda isegi juhul, kui neis lubataks pidada kuni 500 osalejaga jumalateenistusi.

Kiriku esindaja Maria Hattuneni teatel on enamus Soome õigeusu kirikuhoonetest nii väikesed, et nõutava distantsi hoidmisel mahuks paljudes kohtades sisse vaid 20–30 inimest ning ülejäänud tuleks ukselt tagasi saata, seda aga tahetakse vältida.

Võimalusel peetakse jumalateenistusi ja muid sündmusi, nt ristikäike väljas. Sellisel kombel korraldati eelmisel nädalal Helsingis kolme haigla õuel ristikäike. Soome õigeusu kirikus on 21 kogudust.

Katoliiklased

Ka Soome katoliku kirikus on koroona ajal peetud ilma koguduseta missasid. Koguduseliikmed on praegu vabastatud missal osalemise kohustusest. Alates 11. maist on peetud kuni 10 osalejaga avalikke igapäevaseid missasid.

Nagu teatas kiriku kommunikatsioonijuht Marko Tervaportti, loodetakse, et suve alguses saaks pidada ka enam kui 50 osalejaga jumalateenistusi, see oleks vajalik eelkõige Helsingis, Turus ja Tamperes. Katoliku kirikul on Soomes kaheksa kogudust.

Nelipühilased

Nelipühikirikul on Soomes 80 kogudust, kes esindavad oma liikmete hulgalt kahte kolmandikku Soome nelipühilastest. Lisaks on veel 160 iseseisvat nelipühi kogudust.

Koroonaviiruse levikuga kaasnenud piirangud tõid paljudes kogudustes kaasa digihüppe, teatab kiriku kantselei juht Esko Matikainen. Internetist võib lisaks jumalateenistustele leida ka lastele ja noortele suunatud saateid, palvekoosolekuid ja piiblitunde.