Itaalia piiskoppide konverentsi esimehe kardinal Gualtiero Bassetti sõnul on kätte jõudnud aeg taastada pühapäevaste missade ja kiriklike talituste avalik pidamine. Seoses koroonaviiruse levikuga keelas Itaalia valitsus 8. märtsil muuhulgas ka kõik avalikud usutalitused.

"On tulnud aeg taastada pühapäevaste missade ja kiriklike matuste, ristimiste ja kõikide teiste sakramentide talitamine, loomulikult järgides abinõusid, mis on vajalikud turvalisuse tagamiseks rohkemate inimeste viibimise korral avalikes kohtades," kirjutas kardinal Bassetti 23. aprillil oma piiskopkonnale.

Missade ja talituste keelu ajal on ette tulnud ametivõimude sekkumist mõnede vaimulike tegevusse. Näiteks määrati hiljuti ühele 80-aastasele preestrile, isa Lino Violale 730 euro suurune trahv kuue osavõtjaga missa pidamise eest.

Vatikani pühakutekongregatsiooni prefekt kardinal Angelo Becciu kommenteeris intsidenti, rõhutades, et ükski võim ei tohi sekkuda missa pühitsemisel ajal ning juhul, kui tselebrant on millegi vastu eksinud, tuleb teda korrigeerida pärast missa lõppu.