Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill märkis reedel toimunud kohtumisel EELK peapiiskopi Urmas Viilmaga, et mõlema kiriku positsioonides on palju ühist. Patriarh mainis teemasid nagu homoseksualism ja abort ning osutas sellele, et paljud protestantlikud kirikud on oma arusaamu muutnud, mis muudab teoloogilise dialoogi pidamise väga keeruliseks. "Sellepärast me hindame väga teie kiriku positsiooni ja loodame väga, et see positsioon ei muutu," ütles patriarh Kirill peapiiskop Viilmale.

Oma sõnavõtu alguses rääkis patriarh Kirill, et tal on nooruspõlvest nostalgilised mälestused Eestist. Samuti meenutas ta sõbralikke suhteid EELK esindajatega. Seejärel vaatles ta õigeusukiriku ajalugu Eestis, tõstes esile kirikliku autonoomia andmiste nii patriarh Tihhoni kui patriarh Aleksius II poolt vastavalt 1921 ja 1993.

Rääkides suhetest EELK-ga, tõi VÕK pea esile, et lisaks sellele, et ollakse naabrid, on mõlema kiriku positsioonides palju ühist "ja me hindame seda väga kõrgelt". Patriarh osutas moraaliküsimustele ja suhtumisele homoseksuaalsusse ning aborti. Tema sõnul raskendavad eriarvamused nendel teemadel suhteid paljude protestantlike kirikutega. Kui suhted inimeste vahel ja praktilisel tasandil jäävad alles, siis teoloogilise dialoogi pidamine on seetõttu raskendatud, märkis patriarh.

Patriarh Kirilli sõnavõttu saab lähemalt vaadata Moskva patriarhaadi videost.

Foto: kuvatõmmis videost.