Sel nädalal Moskvat külastanud Jeruusalemma patriarh Theophilos kutsus kohalike õigeusukirikute juhte üles tulema Jordaaniasse, et aru pidada Ukraina kirikutüli küsimuses. Moskva patriarhaat tervitas küllakutset, kuid Kreeka õigeusukiriku peapiiskop Hieronymos on juba jõudnud teatada, et tema ei osale ühelgi nõupidamisel, mida pole kokku kutsunud Konstantinoopoli patriarh.

"Mitte igaüks ei saa üldõigeusu koosolekut kokku kutsuda. See on oikumeenilise patriarhi eesõigus. Kui oikumeeniline patriarh kutsub meid, ei ütle me ei, kuid kui kutsub keegi teine, kes juhib kohalikku kirikut, ütlen ma ei," märkis Ateena peapiiskop.

Vene Õigeusu Kiriku (VÕK) esindaja ülempreester Nikolai Balašov aga väljendas Moskvat väisanud Jeruusalemma patriarhi kutse üle tänulikkust.

"Keegi peab algust tegema ja kutsuma oma kolleegidest kirikujuhid arutama praegusi raskusi ja erimeelsusi. On väga hea, et taoline algatus tuli vanima, kõige esimese Õigeusu Kiriku juhilt, mis on tõesti kõigi teiste Ema," ütles ülempreester Balašov.

Jeruusalemma kiriku ajaloolisest esimusest kõneles meediale ka VÕK välissuhete osakonna juht metropoliit Illarion.

Tähelepanuväärselt märgib Vene uudisteagentuur Interfax, et Jeruusalemma patriarh Theophilos III on Ukraina küsimuses üks peamisi Moskva patriarhaadi liitlasi. Neljapäeval teenis Jeruusalemma patriarh kõrvuti Moskva patriarh Kirilliga Lunastaja Kristuse katedraalis.

Täna pidi Moskvas toimuma VÕK püha sinodi koosolek, millest oodati vastusamme Aleksandria patriarh Theodorose otsusele tunnustada Ukraina uut õigeusukirikut, mida Moskva peab endiselt skismaatiliseks. Istung lükati aga edasi detsembrisse.

Moskva patriarhaat on Ukraina küsimuse tõttu katkestanud armulauaosaduse Konstantinoopoli patriarhaadiga ning samuti nende Kreeka õigeusukiriku piiskopkondadega, mis järgivad Konstantinoopoli otsust. Oodatakse, et samamoodi toimitakse ka Aleksandria patriarhaadi puhul.

Patriarh Kirill ütles kolmapäeval oma 73. sünnipäeva tähistades, et kriisi õigeusumaailmas ei ole tekitanud kirikujuhid, vaid poliitikud.

Foto: Jeruusalemma patriarh Theophilos koos Moskva patriarh Kirilliga 21. novembril 2019 Moskva Lunastaja Kristuse katedraalis (kuvatõmmis videost).