Portaali Meie Kirik peatoimetaja Veiko Vihuri juhib tähelepanu probleemile, et radikaalseid feministlikke ideid ja sooideoloogiat propageerivat ning EKRE-t ja paremäärmuslust vastustavat portaali Feministeerium rahastatakse sisuliselt riikliku tellimuse alusel. Portaal on saanud raha Eesti ühiskonna hoiakute muutmiseks ka Norra riigilt ja Põhjamaade Ministrite Nõukogult.

"Kas kujutate ette, milline oleks peavoolumeedia ja vasakliberaalsete ringkondade reaktsioon, kui portaali Objektiiv hakkaksid rahaliselt toetama Ungari ja Poola valitsused?" küsib Veiko Vihuri ja lisab, et portaalid Objektiiv ja Meie Kirik, mis esindavad kristlik-konservatiivset suunda, ei vastaks Eesti valitsuse tellimusele, sest riik ei pea vajalikuks toetada kristlike moraalipõhimõtete ja väärtuste edendamist ühiskonnas ega korraldada selleks projektikonkursse.

Avaldame Veiko Vihuri sotsiaalmeedia postituse täismahus:

Kas kujutate ette, milline oleks peavoolumeedia ja vasakliberaalsete ringkondade reaktsioon, kui portaali Objektiiv hakkaksid rahaliselt toetama Ungari ja Poola valitsused? Arvamusliidrid ja meediaeksperdid räägiksid raadios ja teles hommikust õhtuni, kuidas Eesti demokraatiat ja liberaalseid väärtusi õõnestatakse kahtlase mainega välisriikidest ja et see on lubamatu sekkumine meie asjadesse.

Ometi ei ole tõusnud mingit kära sellest, et homo- ja sooideoloogiat levitav portaal Feministeerium on saanud aastaid raha Norra valitsuselt ja Põhjamaade Ministrite Nõukogult (vt allpool). Sisuliselt on välisriikidest pärit maksumaksja rahaga doteeritud ideoloogiatööd Eesti ühiskonna hoiakute muutmiseks. Rõhutan: Eesti ühiskonna hoiakute muutmiseks, sest just see on eesmärk.

Feministeeriumi tegijad toovad esile, et nad saavad raha tänu edukalt läbitud projektikonkurssidele, mitte lihtsalt niisama ("Feministeeriumi rahastus tuleb edukalt läbitud avalikest projektikonkurssidest"). Tõepoolest, oluline osa antud probleemist seisnebki selles, et riik tellib Eesti LGBT Ühingult ja portaali Feministeerium tegijatelt teatud suunitlusega (nn LGBT õigused, sooideoloogia jms) ideoloogilist tööd.

Kui portaali Feministeerium veebilehte sirvida, siis vaatab sealt vastu väga kitsa ideoloogilise suunitlusega sisu – feminismist ja sooideoloogiast kantud teemad, LGBT+, poleemika EKRE, fašismi ja paremäärmuslusega jne.

Tavakodanikul tekib küsimus: miks peaks Eesti Vabariik ja seda riiki ülal pidav maksumaksja rahastama taolist ideoloogilist portaali? Miks korraldab riik selliseid projektikonkursse, mille kaudu saab üks kitsas ja radikaalne ideoloogiline suund toidetud riigieelarvest? Näiteks portaalid Objektiiv ja Meie Kirik, mis esindavad kristlik-konservatiivset suunda, ei kvalifitseeruks, sest riik ei pea vajalikuks toetada kristlike moraalipõhimõtete ja väärtuste edendamist ühiskonnas ega korraldada selleks projektikonkursse.

Vabas ühiskonnas on erinevatele huvigruppidele ja ideoloogilistele rühmitustele jäetud võimalus vabalt tegutseda ja oma vaateid viljeleda. Nende tegevuse toetamine avaliku rahaga peab olema põhjendatud avaliku huviga. Milles seisneb see avalik (riiklik, ühiskondlik) huvi, et maksumaksja peab rahastama EKRE ja paremäärmusluse kritiseerimist ning seksuaalvähemuste ja sooidentiteediga seotud radikaalsete ideede propageerimist?

Lisan portaali Feministeerium.ee lehelt kopeeritud tekstid selgitusega rahastuse kohta:

"Meie rahastuse äravõtmisest on üks erakond juba mõnda aega rääkinud. See teeb nõutuks, sest Feministeeriumi rahastus tuleb edukalt läbitud avalikest projektikonkurssidest. Samuti toetavad meie tegevust annetajad. 2019. aastal saab Feministeerium projektikonkursside raames toetust Hasartmängumaksu Nõukogult ja Põhjamaade Ministrite Nõukogust. Feministeerium ei saa riigilt otse midagi, erinevalt näiteks poliitilistest erakondadest. Me ei tea, mis plaan ähvardajatel on, kas keelata meil edaspidi projektikonkurssidel osalemast? Ootame huviga.

Feministeeriumi eelarve kulub meie veebiportaali pidamisega seotud töödele: toimetamisele, kirjutamisele, honoraridele, tõlgetele. Samuti korraldame kogukonnaüritusi, näiteks vestlusringe, praktilisi töötube, kunstituure, teeme podcasti jpm. Väga suure osa Feministeeriumi tööst moodustab vabatahtlik töö. See, et riik leiab võimalused ja on huvitatud, et ühiskonna valukohti esile tõstvad organisatsioonid saaksid tegutseda, näitab demokraatia tugevust."

Ja veel:

"Feministeeriumi põhirahastus tuleb edukalt läbitud projektikonkurssidest. Väiksemal määral toetavad meie tegevust ka eraisikutest annetajad ja ettevõtted. Feministeeriumi artiklite tõlkeid vene keelde toetab tõlkebüroo Pangloss.

2019. aastal saab Feministeerium suurprojektide konkursi raames toetust Hasartmängumaksu Nõukogult (60 000 €). 1.10.2018–1.04.2019 saab Feministeerium toetust Põhjamaade Ministrite Nõukogust projekti "Improving the quality and increasing the amount of Russian-language media content that is created by and targeting minority and underrepresented groups in Estonia" raames.

Varem on Feministeerium saanud toetust Norra toetuste 2009–2014 soolise võrdõiguslikkuse ning töö- ja pereelu tasakaalu programmist (2015), Hasartmängumaksu Nõukogu taotlusvoorudest (2016, 2017 ning 2018), Euroopa Liidult Eesti Arengukoostöö Ümarlaua kaudu (2018) ning Põhjamaade Ministrite Nõukogult."