Mai lõpul hoogustunud mälestusmärkide purustamine Ameerika Ühendriikides on toonud kaasa mitmete ajalooliste isikute kujude hävitamise.

Muude hulgas on väidetavalt ajaloolise ja sotsiaalse õigluse eest võitlevate rahvahulkade viha osaliseks saanud Ameerika esimene president George Washington, kelle Portlandis asunud kuju purustati 18. juunil, ning kindral ja hilisem president Ulysses S. Grant, kelle teened orjanduse kaotamisel ja lõunaosariikide purustamisel Ameerika kodusõjas aastail 1861–1865 ei päästnud tema San Franciscos asunud kuju mahakiskumisest samuti 18. juunil.

Sealsamas purustati ka Ameerika Ühendriikide hümni sõnade autori Francis Scott Key mälestusmärk.

San Franciscos kisti 19. juunil maha ka 2015. aastal paavst Franciscuse poolt pühakuks kuulutatud preestri, California misjonijaamade rajaja Junipero Serra kuju. 20. juunil tabas sama saatus tema Los Angelese kesklinnas asunud kuju.

18. sajandi teisel poolel Californias tegutsenud Serrat süüdistatakse põliselanike vägivaldses ristiusku pööramises, nende kultuuri hävitamises ja nende julmas kohtlemises.

Ajalooallikad kõnelevad küll pigem vastupidisest, nimelt põliselanike kaitsmisest ilmalike võimude omavoli ja vägivalla eest, ent ilmselt ei suuda isegi ajalooline tõde hoida ära jätkuvat rüüstamist, millega aktivistid ei ähvarda mitte enam üksnes mälestusmärke, vaid ka kirikuid, kutsudes üles neid sulgema või kirikuhoonete kasutusotstarvet muutma.