Peaminister Jüri Ratas ei pea vajalikuks määratleda põhiseaduses abielu mehe ja naise liiduna. Tema sõnul pole valitsus selles küsimuses ühist seisukohta kujundanud. Koalitsioonilepe näeb siiski ette rahvaküsitluse korraldamise kõnealuses küsimuses koos 2021. aastal toimuvate kohalike omavalitsuste valimistega.

«Valitsus antud küsimuses ühist seisukohta kujundanud pole. Minu isiklik seisukoht on, et abielu kontseptsiooni sõnastamine perekonnaseaduses on piisav,» teatas Ratas vastuseks sotsiaaldemokraatide pärimisele.

Rahvaküsitluse läbiviimine põhiseaduse täiendamise osas jõudis koalitsioonileppesse Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna survel. Samas ei saavutanud EKRE kooseluseaduse tühistamist.

Kuigi perekonnaseadus määratleb abielu ühe mehe ja ühe naise vahelise liiduna, on tavalist seadust palju lihtsam muuta kui põhiseadust. Kui traditsiooniline arusaam abielust oleks põhiseaduses selgelt defineeritud, muutuksid nn homoabielu seadustamise katsed oluliselt keerulisemaks.

Rahvusvaheline surve Keskerakonnale

Möödunud sügisel arutas Euroopa liberaalsete parteide ühendus ALDE Keskerakonna juhitava valitsuse tegevuse vastavust liberaalsetele väärtustele. Hollandi poliitiku ja ALDE aseesimehe Annelou van Egmondi sõnul tehti Keskerakonnale selgeks, et nad peavad kõnealuse rahvahääletuse ära hoidma.

«Tänasel ALDE kohtumisel öeldi neile ühemõtteliselt, et nad peavad liberaalse perekonna osana tagama, et esiteks see rahvahääletus ei toimuks ja kui toimub, siis võitlema selgelt positiivse tulemuse nimel koos teiste liberaalsetete jõududega,» ütles van Egmond 2019. aasta oktoobris.

SAPTK juht kritiseerib teravalt Ratase avaldust

Sihtasutuse Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks juht Varro Vooglaid leiab, et kui peaminister hakkab töötama rahvahääletuse ebaõnnestumise nimel, siis on tegemist reetmisega valitsuse tasandil.

«Palju õnne, hakkab pihta! Siis, kui järg peaks jõudma EKRE põhiliste valimislubadusteni, mis on ka koalitsioonilepingus kokku lepitud, tuleb välja, et peaminister tegelikult ikkagi ei poolda nende elluviimist. Üllatusmoment paraku puudub,» kirjutas Vooglaid oma Facebooki-lehel.

«Asjaolu, et Ratas ei poolda abielu mõistele põhiseadusliku kaitse andmist, peaks rääkima väga selget keelt ka neile, kes näevad temas kristlikku poliitikut. See, kas ühe poliitiku lauanurgal on Piibel või mitte, ei oma mingit tähtsust, kui ta reaalselt ei seisa kristlike väärtuste ja põhimõtete eest,» lisas Vooglaid.

«Kui seda rahvahääletust ei tule või kui peaminister isiklikult hakkab töötama selle ebaõnnestumise nimel (nagu ta siin juba teeb), siis võib väga selgelt öelda, et valitsuse tasandil on toimunud reetmine.

Miks selle rahvahääletuse ettevalmistamiseks pole juba korraldused tehtud, see jääb ka mulle arusaamatuks. Vaja oleks kindlustada, et rahvahääletus saaks välja kuulutatud ja toimuks sõltumata sellest, kas valitsus nii kaua püsib või mitte.»