Tallinna Ülikooli riigiteaduste ja rahvusvaheliste suhete lektor Benjamin Klasche ja sama ülikooli rahvusvaheliste suhete dotsent Birgit Poopuu kurdavad algselt ERRi portaalis avaldatud artiklis, et konservatiivsed jõud ei ole ikka veel vaigistatud ega eemaldatud.

Pidades silmas Tartu Ülikooliga käed löönud Pere Sihtkapitali uuringut naiste lastetuse põhjuste kohta, leiavad teadurid, et «ohtlikud radikaalselt konservatiivsed ideed on esindatud paljude avalike asutuste juhtkondades.»

Artikli autorid on nördinud, et inimesed nagu Raul Eamets, Parvel Pruunsild (Bigbanki kaasomanik ja Isamaa suurim annetaja), Allan Puur (Tallinna Ülikooli demograafiaprofessor) ja Tarmo Soomere (Eesti Teaduste Akadeemia president) «on avaliku hariduse juhtivatel ametikohtadel, kus mainitud ideid saab ühiskonnas hõlpsasti levitada ja kinnistada.»

«Uuring on küll hetkel peatatud, kuid radikaalsed konservatiivsed jõud ei ole vaigistatud ega eemaldatud, need on ikka meie ühiskonna keskmes,» tõdevad teadurid.

«Paraku surutakse Eestis (ja juba pikemat aega) konservatiivse raha abil esiplaanile äärmiselt konservatiivseid ideid, mis pärinevad justkui biopoliitika õudusunenäost.»

Teadurite sõnul tuleb konservatiivseid ideid jätkuvalt vaidlustada, sest naiste ja LGBTQ+ inimeste õigusi rünnatakse avalikult. Nad lisavad: «Samuti peame tagama, et konservatiivsed ideed ei saaks end patriarhaadi nimel teaduseks maskeerida.»

Tallinna Ülikooli teadurite keelekasutust võib võrrelda stalinismiaja nõiajahiga «kodanlikele natsionalistidele». Nimelt tembeldati paljud haritlased ja ühiskonnategelased kodanlikeks natsionalistideks ja neid karistati.

Kodanlike natsionalistidega asus toona võitlema ka Tartu Riiklik Ülikool, kus said süüdistuse umbes 200 õppejõudu ja eksmatrikuleeriti ligi 100 üliõpilast.

On kurioosne, et kõnealune artikkel ilmus esmalt Eesti Rahvusringhäälingu ingliskeelses uudisteportaalis ja seejärel eesti keeles väljaandes Ekspress.