10. juunil allkirjastati Vatikanis «Inimkonna vendluse deklaratsioon» (inglise k «Declaration on Human Fraternity»), mille on koostanud 30 Nobeli preemia laureaati. Paavst Franciscus ei saanud haiglas viibimise tõttu üritusel osaleda.

«Iga mees on alati meie vend ja iga naine on meie õde. Me tahame, et kõik elaksid koos vendade ja õdena aias, mis on meie Maa. Vendluse aed on tingimuseks kogu elule,» öeldakse deklaratsioonis ja lisatakse muu hulgas järgmist:

«Me tahame vendluse nimel maailmale hüüda: mitte kunagi enam sõda! Inimkonna saatust juhivad rahu, õiglus ja võrdsus. Ei hirmule, ei seksuaal- ja perevägivallale! Kõik relvastatud konfliktid peavad lõppema. Me ütleme ei tuumarelvadele ja maamiinidele. Ei mingit sundrännet, etnilist puhastust, diktatuure, korruptsiooni ja orjust. Lõpetagem tehnoloogia ja tehisintellektiga manipuleerimine, seadkem vendlus tehnoloogilisest arengust ettepoole, et see sellest läbi imbuks.»

«Kaastunne, jagamine, suuremeelsus, kainus ja vastutus on meie jaoks valikud, mis kasvatavad isiklikku vendlust, südamevendlust. Vaimse vendluse seemne kasvatamine algab meist endist. Piisab, kui istutame iga päev väikese seemne meie suhetesse: meie kodudesse, lähinaabrusse, koolidesse, töökohtadesse, avalikku ruumi ja otsuseid langetavatesse asutustesse.»

«Usume ka sotsiaalsesse vendlusse, mis tunnustab kõigi võrdset väärikust, edendab sõprust ja kuuluvust, edendab haridust, võrdseid võimalusi, inimväärset tööd ja sotsiaalset õiglust, külalislahkust, solidaarsust ja koostööd, sotsiaalset solidaarsust, majandust ja õiglast ökoloogilist üleminekut, jätkusuutlikku põllumajandust, mis tagab kõigile juurdepääsu toidule ja soodustab seeläbi harmoonilisi suhteid, mis põhinevad vastastikusel austusel ja kõigi heaolust hoolimisel.»

«Meie vabadusest sõltub, kas soovime vendlust ja ehitame seda üheskoos, ühtsuses. Liituge meiega ja kirjutage alla üleskutsele võtta see unistus omaks ja muuta see igapäevasteks tegevusteks, et see jõuaks kõigi juhtide ja nende inimeste mõistustesse ja südametesse, kellel on väike või suur kodanikuvastutus igal tasandil,» öeldakse viimaks.

Deklaratsioonile kirjutas alla Vatikani riigisekretär kardinal Pietro Parolin.

Loe deklaratsiooni täisteksti siit.