Valitsuse teadusnõukoja liige psühholoog Andero Uusberg leiab, et inimesed, kes ei taha end vaktsineerida, tuleks panna olukorda: meid ei huvita sinu tahe, vaid see tuleb ära teha!

Uusberg rääkis ka väikesest valust nende elus, mis sunniks vaktsineerima: «Inimene sooviks minna kohvikusse või üritusele, ent see minek on raskendatud või üldse keelatud. Nii et me toome nende ellu selle väikese valu.»

Kuna paljud eakad kardavad vaktsiini kõrvalmõjusid enam kui haigust, siis Uusbergi meelest oleks ausam otsustada, et pensionieas on vaktsineerimine kohustuslik.

Veel üks grupp on põhimõttelised vastased, trotsi täis noored, kellest pole loota, et nad vabatahtlikult vaktsineerima läheksid.

«Nii me jõuame sellele territooriumile, et poliitiliselt tuleks konkreetselt öelda: meid ei huvita sinu tahe, vaid see tuleb ära teha!» vahendab Postimees Uusbergi sõnu.

«Aga seda tulebki siis nii nimetada, mitte enam öelda, et see on vabatahtlik,» lisas Uusberg.

Õiguskantsler Ülle Madise on korduvalt rõhutanud, et Eestis on vaktsineerimine vabatahtlik ja kes ei soovi vaktsineerida, tuleb rahule jätta.

«Ja olukorrad, kus Covid-tõendit või ka testimist nõutakse lihtsalt inimeste kiusamiseks või vaktsineerima sundimiseks, on vastuolus vaktsineerimisvabaduse põhimõttega ja ka põhiseadusega,» ütles Ülle Madise 24. augustil ETV uudistesaatele «Aktuaalne kaamera»

«Vaktsineerimisvabadus tähendab seda, et inimene, kes selle otsuse langetab, peab saama vaktsineerida. Kes mingil põhjusel seda ei soovi, siis ka tema tuleb rahule jätta,» lisas ta.

Laupäeval, 23. oktoobril, toimub Tallinnas Vabaduse väljakul algusega kell 12 meeleavaldus vaba ühiskonna kaitseks, kus väljendatakse mittenõustumist faktilise sundvaktsineerimisega, ühiskonda lõhestavate vaktsiinipassidega ja laste vaktsineerimisega.