Belgias mõisteti vaenuõhutamises süüdi neli flaami rahvusliku liikumise Voorpost liiget, kes avaldasid tänaval meelt plakatiga «Peatage islamiseerimine» ja jagasid laiali flaiereid, milles kutsusid samuti üles peatama Belgia islamiseerimist, vahendab portaal Uued Uudised.

Kõigile mõisteti karistuseks kuue kuu pikkune vangistus. Üks süüdimõistetu peab karistuse kohe ära kandma, teiste puhul mõisteti karistus tingimisi.

Täpselt aasta tagasi, 30. mail 2020, korraldasid neli Voorposti liiget Mecheleni iganädalasel turul keelatud protestiürituse.

Mehed hoidsid plakatit kirjaga «Peatage islamiseerimine» ja jagasid laiali infolehti, milles juhtisid tähelepanu asjaolule, et koroonapiirangute tingimustes oli moslemitel lubatud koguneda ühiseks palvetamiseks, ent Voorposti liikmetele protestiaktsiooniks luba ei antud.

Prokuratuur leidis, et oma plakati ja infolehtedega õhutasid mehed moslemikogukonna vastu vaenu, sama leidis ka esimese astme kohus.

Kaitsja väitel ei rikkunud süüdistatavad seadust, vaid kasutasid oma sõna- ja meelsusvabadust.

«Plakatil ja infolehtedel seisis kiri «Peatage islamiseerimine», mis on poliitiline arvamusavaldus,» selgitas kaitsja Luc Deceuninck.

«Seal ei olnud kirjas, et «Ajage islam Belgiast välja» või et moslemiks olemine on keelatud. Islamiseerimine on ühiskonna allutamine islami reeglitele, mis on kirjas šariaadi seaduses ja millega tõrjutakse välja kohalik kultuur, religioon ja seadusandlus. Tegemist oli passiivse, rahumeelse manifestatsiooniga. Tegemist oli sõnavabaduse kasutamisega, mingit viha- või vägivalla õhutamist ei toimunud ja õigeksmõistmine on siin ainus õiglane otsus.»