Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen teatas Euroopa parlamendi ees kõneledes muu hulgas kavatsusest karmistada võitlust «vihakõne» ja «rassismi» vastu, kuid samuti nn LGBT-õiguste üleliidulise kehtestamise eest. Tema esinemist saatsid ovatsioonid.

«Ma tahan ühemõtteliselt selgeks teha – LGBTQI-vabad tsoonid on inimsusest vabad tsoonid. Neil ei ole meie Liidus kohta,» kuulutas von der Leyen, pidades silmas eriti Poolat, kus paljud omavalitsused on loonud homoideoloogiast vabad piirkonnad.

«Ma seisan ka peresuhete vastastikkuse tunnustamise ees Euroopa Liidus. Kui te olete lapsevanem ühes riigis, olete lapsevanem kõigis riikides,» tõotas von der Leyen.

Samuti lubas ta laiendada «Euroopa Liidu kuriteo» klassifikatsiooni vihakuritegude ja vihakõne kõikidele vormidele, puudutagu need rassi, religiooni, sugu või seksuaalset orientatsiooni.

Euroopa Komisjoni presidendi avaldus paneb muretsema sõna- ja mõttevabadust hindavad inimesed.

«Euroopa Komisjon plaanib välja tuua uue Euroopa Liidu karistuspoliitikaga, et võidelda «vihakõne» ja «võõraviha» vastu. Seega hoidkem alt – varsti võidakse hakata kontrollima, kas Sinu sõnavõtt pole Euroopa Liidu arvates mitte vihakõne,» kirjutas europarlamendi saadik Jaak Madison (EKRE) sotsiaalmeedias.

«Von der Leyen lubas jõuliselt tegutseda selle vastu, et LGBT-d ei propageerita ja armastata. Silmas peeti loomulikult Poolat, kus on piiratud LGBT propaganda levitamist. See ei meeldi Euroopa Komisjonile ja sellega lubati jõuliselt tegeleda,» lisas Madison.

«Üldine mulje kõnest ja tema seisukohtadest oli jube. Kogu kõne sisu oli impeeriumi ehitamise vaimus, kus Euroopa Liit peaks kontrollima igat eluvaldkonda kõikides Euroopa riikides (nii palju, kui meil neid riike üldse ongi tegelikult enam). Lisaks oli jube näha, kuidas Euroopa Parlamendis enamus seisid kõne lõpus püsti ja vaimustunult aplodeerisid,» kommenteeris Madison.

Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni aastakõnega võib tutvuda siin.