Reformierakonna fraktsioon tahab esitada eelnõu, millega kriminaliseeritaks vihakõne ja vaenu õhutamine, vahendab Delfi. Erakonna esimehe Kaja Kallase sõnutsi on eesmärk kriminaliseerida viha õhutamine või vägivallale kutsumine mõne inimgrupi suunas.

«Tahaks väga loota, et Keskerakond, kes on sõnades vähemalt seisnud viha õhutamise vastu, toetab eelnõud,» ütles Kallas.

Niinimetatud vihakõne kriminaliseerimise kriitikud on korduvalt juhtinud tähelepanu asjaolule, et puudub üldiselt aktsepteeritud arusaam sellest, mida tuleks mõista vihakõnena.

Liiga ebamääraselt defineeritud mõiste aga võimaldaks piirata ulatuslikult kodanike sõnavabadust, aitaks kaasa võimude suvale menetluse alustamisel konkreetse isiku suhtes ning looks üldise hirmuõhkkonna, kus inimesed ei tea, mida võib öelda ja mida mitte.

Näiteks Soomes kasutatakse paragrahvi, mis kriminaliseerib vaenu õhutamise mõne inimgrupi suhtes, rahvasaadiku ja endise siseministri Päivi Räsäneni tagakiusamiseks.

Räsäneni vastu on algatatud mitu uurimist üksnes seetõttu, et kristlik poliitik on kaitsnud Piiblil põhinevat arusaama abielust ja seksuaalsusest.