Vatikani usudoktriini kongregatsiooni endise juhi kardinal Gerhard Ludwig Mülleri sõnul võib ebajumal Pachamama kujude omaalgatuslik kirikust kõrvaldamine olla vastuolus inimliku seadusega, ent iidolite kirikusse toomine oli raske patt ja kuritegu Jumala seaduse vastu.

"Oli suur viga need ebajumalakujud kirikusse tuua, mitte nad välja viia, sest Jumala enda seaduse kohaselt – esimene käsk! – on ebajumalakummardamine raske patt, ja mitte neid kristliku liturgiaga kombineerida," rääkis sakslasest kardinal Gerhard Müller ingliskeelses intervjuus, kommenteerides Lõuna-Ameerika viljakusjumalanna Pachamama kujude kirikust kõrvaldamist ja Tiberi jõkke heitmist usklike poolt.

"Nende välja viimine, välja viskamine võib olla vastuolus inimese seadusega, kuid ebajumalakujude kirikusse toomine oli raske patt, kuritegu Jumala seaduse vastu," lisas kardinal.

Paavst Franciscuse sõnul aga ei olnud Pachamama kujud toodud kirikusse ebajumalateenimise eesmärgil. Paavst koguni vabandas inimeste ees, keda kujude kõrvaldamine häiris.

"Esiteks, see juhtus Roomas, ja selle piiskopkonna piiskopina ma vabandan inimeste ees, keda see tegu [iidolite kirikust kõrvaldamine] solvas," ütles paavst.

Kaks aastat tagasi ei pikendanud paavst Franciscus kardinal Mülleri ametiaega Vatikani usudoktriini juhi ametikohal.

Käesoleva aasta algul avaldas Gerhard Müller personaalse usumanifesti, mille tõlge ilmus ka portaalis Meie Kirik.

Loe ja vaata lähemalt siit.

Foto: paavst Franciscus Pachamama kujuga (kuvatõmmis videost)

© Meie Kirik