Paavst Franciscus on viimasel ajal hoiatanud korduvalt "jäikade" preestrite ja jäikuse eest kirikus. Ameerika preester Charles Pope kirjutas seepeale sotsiaalmeedias, et ei tunne enam Püha Isa armastust ja tuge ning on sunnitud ausalt ja valuga ütlema, et teda väsitab osade preestrite suhtes väljendatud põlastus ja demoniseerimine. Pope tõdes, et kui paavstilt endalt tema ambivalentsete õpetuslike seisukohtade asjus küsida, ei vasta ega selgita ta midagi.

Hiljutisel visiidil Mosambiiki hoiatas paavst Franciscus "noorte, jäikade preestrite" eest.

"Ma tahaksin rääkida hoiakust, mis mulle ei meeldi, kuna see ei ole Jumalast: see on jäikus," kõneles paavst. "Noored jäigad preestrid, kes tahavad päästa jäikuse abil – võib-olla, ma ei tea, kuid nad võtavad sellise jäiga hoiaku, ja mõnikord, palun vabandust, muuseumist. Kõik hirmutab neid, nad on jäigad. Vaadake ette ja teadke, et jäikus on tõsine probleem."

Rooma naastes võttis Franciscus jäikuse teema taas üles ja ütles, et kirikus esineb palju erinevat sorti jäikust.

Ameerika preester Charles Pope aga kirjutas sotsiaalmeedias paavstile vastuseks:

"Santo Padre, ma ei tunne enam armastust ja tuge teie poolt. Tehke oma südames ruumi minu ja minusuguste jaoks. Ma ei ole noor preester, kuid tean, et teile ei meeldi minu tüüpi preestrid. Pealegi olen ma ameeriklane ja ainuüksi see tõsiasi näib olevat teie silmis problemaatiline. Ma ei karda sugugi kõike, nagu väidate, kuid olen mures teie mõningate õpetuste ähmasuse ja mõnede teie tegude karmuse pärast. Ja ometi – kui me teie kõige vähem soositud lastena küsime teilt selle kohta, te ei vasta ega selgita. Kõigele vaatamata olen ma ikkagi teie poeg ja jagan teiega Jeesuse preestriametit. Ma ootan teilt mõistvat hoolitsust, millest te ütlete, et minul ja teistel minutaolistel seda pole. Seniks pean aga ausalt ja valuga ütlema, et olen väsinud olemast teie poolt põlatud ja demoniseeritud."

Loe lähemalt siit.

Foto: katoliku preester pühitseb traditsioonilise riituse kohaselt missat (Wikimedia Commons)

© Meie Kirik