Keijo Kaarisade, paari aastaga tuhandeid jälgijaid köitnud vihakõnepolitseinikuna esinenud Soome parodist, on tagasi. Tema absurdsed, totaalselt jaburad, ent üdini poliitkorrektsed tvitterisäutsud, mis kutsusid kompromissitule võitlusele igasuguse vihakõnega, kisendasid kogu maailmale: kuningas on alasti! Tragikoomika seisnes aga selles, et ta esitas mõtteid, mida oli võimatu eristada Soome politsei vihakõnevastase erirühma liikmete või valitsuse liikmete või erinevate poliitikute avalikest sõnavõttudest.

Tänavu kevadel Kaarisade tvitterikonto suleti. Parlamendivalimiste eel ei saanud lubada, et keegi räägiks asjadest nii nagu need on. Õnneks leidub internetis tema nime järgi otsides hulganisti graafilisi juhiseid, kuidas ära tunda makro- ja mikroagressiooni, mis on keelatud käemärkide tegelik sisu jne, jne. Väärt õppematerjal igale vihakõne vastu võitlejale.

Pärast tvitterikonto sulgemist hakkas ta – praeguseni anonüümne, varjunime kasutav autor, keda isegi politseiuurimine pole suutnud tuvastada – pakkuma oma arvamusartikleid Soome suurematele päevalehtedele. Nagu ta oma blogis tõdes, kirjutas ta neid inspiratsiooni ajel mõne minutiga. Selleks, et toimetused neid lugejakirjadena ei avaldaks, väljendus ta võimalikult segaselt ja ajuvabalt. Aga selgus, et mida hullumeelsem tekst, seda esinduslikum ja suurema levikuga päevaleht neid avaldas – isegi selline Soome ajakirjanduse lipulaev nagu Helsingin Sanomat. Mitte ühtegi teksti ei lükatud tagasi.

Aga nüüd on ta tagasi ka Twitteris, kasutajanimega @keijomedia. Ja see on hea. Või on see hoopis kurb. Sest asjad ei ole muutunud.

Eile teatas Soome riigiprokurör uurimise alustamisest kristliku partei parlamendipoliitiku Päivi Räsäneni ühe ammuse, piibli põhjal homoseksuaalset käitumist kritiseeriva kirjatüki tõttu. Keijo tegi selle kohta säutsu, mis võib-olla jääb tema viimaseks – tegelik elu on niivõrd pöörane, et parodistil on sellele võimatu midagi lisada:

Olin kribamas uut nalja justiitssüsteemi kohta, kui kuulsin, et Räsäneni uuritakse tema 15 aasta taguse piiblitsitaadi pärast seaduse põhjal, mis jõustus 8 aastat tagasi. Ma annan alla. Lava on teie päralt, prokuratuur. @syyttajalaitos @PaiviRasanen #räsänen.

Järelsõna. Tegelikult pidi selle repliigi pealkiri olema: „Homoabielu seadustamine ei muuda ülejäänud ühiskonna jaoks mitte midagi.“ Jah, te lugesite õigesti: m i t t e   m i d a g i.

© Meie Kirik