USA algatusel moodustati eile õhtul Washingtonis rahvusvaheline usuvabaduse allianss, mille üks asutajaliige on Eesti. Välisminister Urmas Reinsalu sõnul näeb Eesti uut allianssi ühistel väärtustel rajaneva võimalusena edendada maailmas olulise inimõigusena usuvabadust.

"Usuvabadus on inimõiguse tagamise küsimus ning käib käsikäes mõtte- ja väljendusvabadusega. Reeglina on seal, kus austatakse usu- ja veendumusvabadust, kaitstud ka teised vabadused. Paraku elab neli viiendikku maailma elanikkonnast riikides, kus on surve piirata usuvabadust. Olukord selle inimõiguse kaitsel maailmas on halvenenud, seda eriti konfliktipiirkondades," ütles Reinsalu.

Välisminister lisas, et inimväärikuse ja inimõiguste kaitse on Eesti jaoks oluline teema ka ÜRO Julgeolekunõukogus. USA välisministeeriumis toimunud asutamiskoosolekul arutati alliansi tulevast tegevust, ürituste korraldamist, kodanikuühiskonna kaasamist ning uusvabaduse rikkujate sanktsioneerimist. Sel suvel toimub Poolas kõrgetasemeline kohtumine alliansi ministrite vahel. 

Alliansis osaleb asutajatena üle 20 riigi, asutajaliikmete hulgas on Euroopa Liidu riikidest lisaks Eestile teiste seas veel Austria, Horvaatia, Kreeka, Leedu, Läti, Madalmaad, Poola, Slovakkia, Sloveenia, Tšehhi ja Ungari. Samuti liitub alliansiga Ühendkuningriik.

Washingtonis võtab Reinsalu osa ka riiklikust palvushommikusöögist, kus peab kõne president Donald Trump.

Fotol: Urmas Reinsalu (V. Vihuri)

Loe ka: Juhtkiri: Eesti valitsus aidaku kaitsta usuvabadust Soomes

© Meie Kirik